Як попередити рак?





На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


Ми можемо – я можу” – гасло Міжнародного союзу проти раку (UICC) . Четвертого лютого світова спільнота щорічно об’єднує свої зусилля з метою привернути увагу суспільства до глобальної проблеми онкологічних захворювань. Цей день проголошений, як день боротьби з раком Міжнародним об'єднанням проти раку. Проблема онкологічних хвороб може торкнутися кожного, тому важливо об’єднання зусиль медиків та суспільства. Рак – це група захворювань що налічує біля 200 недуг, які різняться органоспецифічними механізмами розвитку передракової (доклінічної) стадії, що дозволяє при правильній поведінці людини та медичного персоналу, виявити та пролікувати хворобу на передраковій (але ще доброякісній), або ранній стадії перебігу хвороби, коли може бути забезпечене подальше якісне та тривале життя.

Стратегія боротьби зі злоякісними новоутвореннями сформульована Міжнародним об'єднанням проти раку – вибір здорового способу життя та рання діагностика, прагнення до досягнення одужання кожного пацієнта, покращення якості життя онкологічного хворого.

Онкологічні захворювання посідають друге місце у структурі причин смерті після захворювань серцево-судинної системи. Щорічно в світі у понад 12 мільйонів людей вперше виявляють злоякісну пухлину. Згідно з прогнозами експертів розповсюдження раку буде зростати і у 2030 році буде реєструватися 20-26 мільйонів нових випадків та 13-17 мільйонів смертей від цієї патології. Протистояти хворобі потрібно на початку її перебігу. Несвоєчасно починати лікування, коли недуга вже поширилася від довгого зволікання. В міжнародний день боротьби з раком мільйони людей згуртовуються, щоб довести, що рак не смертельний вирок, а захворювання, яке лікується тим з більшим успіхом, чим раніше воно виявлено.

В Україні щоденно біля 450 людям діагностують рак, біля 30% вперше виявлених випадків встановлюють у пізніх стадіях течії хвороби, що істотно погіршує виліковування та якість життя людини.Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Як запобігти виникненню раку?
Серед всіх причин виникнення злоякісних пухлин 40% складають ризики на  які людина може сама вплинути і усунути їх. До таких ризиків належить раціональне харчування, відмова від тютюнопаління та зловживання алкоголем, підтримання нормальної маси тіла, достатня рухливості і фізичного навантаження.

В родині вже є три випадки онкозахворювань, як мені обстежитися?
На сьогодні не викликає сумнівів спадкова складова виникнення онкологічних захворювань. Лікар оцінює сімейну історію онкологічних захворювань, проводить поглиблене обстеження в залежності від виду онкологічної хвороби, що спостерігалися в родині та визначає індивідуальні ризики для  пацієнта і надає індивідуальні рекомендації по профілактиці та способам й термінам періодичного обстеження. Наявність сімейної історії онкологічних захворювань обов'язково враховується при лікуванні всіх захворювань з метою зниження ступеня розвитку раку.

Як запобігти раку шийки матки?
До виникнення раку шийки матки приводить насамперед невчасне та неякісне лікування запальних захворювань жіночих статевих органів, травм шийки матки при пологах, абортах та лікувально-діагностичних маніпуляціях, ерозій та дисплазій (передракове, але все ще доброякісне захворювання) шийки матки, особливо при наявності вірусного інфікування статевих шляхів жінки. Підвищують ризик виникнення патології шийки матки - ранній початок статевого життя (до 18 років), коли слизова оболонка шийки матки недостатньо зріла, аборти та пологи, особливо у юному та молодому віці (до 18 років), велика кількість статевих партнерів, інфікування бактеріально-вірусними збудниками, особливо вірусами папіломи людини, недотримання правил особистої гігієни. 

Хвороби шийки матки тривалий час не турбують жінку, тому важливо раз на рік проходити профілактичні огляди шийки матки з обов'язковим мікроскопічним (кольпоскопія) та цитологічним (дослідження клітин шийки матки), а при потребі і гістологічним (дослідження тканин) дослідженнями. Ці не тривалі і не болісні діагностичні процедури забезпечать вчасну діагностику та якісне, ощадне лікування.

Як уникнути раку матки?
Рак тіла матки розвивається, переважно, у пацієнток з підвищеним ризиком його виникнення – не проліковані гіперпластичні процеси ендометрія та поліпи, порушення менструального циклу, пізня менопауза, непліддя, маткові кровотечі, а також у жінок з загальними захворюваннями – цукровий діабет, ожиріння, артеріальна гіпертерзія. Жінки, які мають таку патологію зовсім не приречені на виникнення раку матки, але вони зобов'язані регулярно відвідувати лікаря гінеколога, з метою вчасного виявлення та правильного лікування передракових, але все ще доброякісних захворювань матки та запобіганню, або ранньому та своєчасному виявленню загрозливої для життя хвороби. При появі несподіваних  кров'янистих виділеннь з піхви потрібно негайно звернутися до лікаря гінеколога для до обстеження та лікування.

Кілька місяців тому виявили кісту яєчника, чи може то бути рак?
Серед пухлин яєчника 75-80% складають доброякісні новоутворення, 20-25% - злоякісні. Будь яка кіста яєчника потребує поглибленого обстеження та лікування, об’єм  лікування визначає лікар. Але перебувати з пухлиною (кістою) яєчника дуже небезпечно. Навіть попередньо доброякісний утвір може перейти у злоякісний і визначити цей термін практично не можливо, тому чим швидше буде проведено обстеження та лікування, тим воно буде ефективніше і ощадливіше та забезпечить стійке одужання та тривале і якісне життя.

Тривалий час спостерігала фіброміому, тепер вона почала збільшуватися, чи може це бути пов’язано з її переходом у рак?
В даний час будь яка фіброміома підлягає обстеженню та лікуванню, а не спостереженню. Ріст фіброміоми не обов’язково викликаний її переходом у злоякісну пухлину (рак, або саркома), але в любому випадку потрібно поглиблене обстеження і, в залежності від його результатів лікування – консервативне (медикаментозне), або оперативне – вид якого визначає лікар-гінеколог.

Два роки тому оперована з приводу злоякісної пухлини молочної залози і дотепер перебуваю на лікуванні таблетками (тамоксифен), що супроводжується періодичними кров'янистими виділеннями, як поступити?
В такому випадку потрібне поглиблене обстеження. При виключенні злоякісної пухлини матки (рак), потрібно провести консервативне лікування. В залежності від індивідуальних особливостей та супутньої патології лікар-гінеколог обере вид лікування потрібний саме Вам.

На нашому виробництві обов'язкові профілактичні огляди, наскільки це потрібно?
Щорічні профілактичні огляди вперше були запропоновані англійським хірургом H.Dobel у 1861 році у Лондоні для виявлення туберкульозу і пізніше були пристосовані для виявлення інших захворювань. Європейська медицина вважає, що рак основних органів – захворювання, яке можна попередити. Ідея проведення онкопрофоглядів ґрунтується на тому, що злоякісна пухлина не виникає раптово на тлі здорової тканини. Виникненню пухлини передують кілька етапів її розвитку – від практично непомітних змін клітин до передракових (диспластичних), але все ще доброякісних, які можна виявити при профілактичних оглядах. Цей етап розвитку триває кілька років в залежності від органа виникнення, але в середньому становить 10-15 років. Природно, що за такий тривалий час передпухлинне, але все ще доброякісне захворювання можна і треба виявити та якісно пролікувати, щоб уникнути виникнення онкологічного захворювання. Для цього і потрібні профілактичні огляди.

Основні зусилля пацієнтів та медиків мають бути спрямовані на ініціативне інформування населення, стосовно здорового способу життя та активне звернення для профілактичних оглядів з метою раннього та своєчасного виявлення злоякісних пухлин, коли правильне лікування може забезпечити стійке одужання та тривале збереження якості життя. Здійснення лікування на етапах передпухлинної патології, раннього її перебігу можливо без втрати ураженого органу. Ощадні методи лікування забезпечують збереження і здійснення репродуктивних планів жінки, відчуття радості материнства, якісного та тривалого життя.