Дієта для жінок або лікувальні властивості їжі. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
 

Харчування – не лише постачає в жіночий організм живильні речовини – білки, вуглеводи, жири, мінерали та вітаміни, але, при правильній організації годування, поліпшує гінекологічне здоров'я, дозволяє зменшити дози ліків, або навіть взагалі обійтися без застосування медикаментів. Використовувати позитивний вплив харчових продуктів вкрай важливо, але потребує наполегливості від лікаря-гінеколога та пацієнтки проте досягнуті результати компенсують витрачені зусилля. Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила початок епідемії ожиріння. Нині 2,5 млрд людей на Землі мають надлишкову вагу, що спричиняє серцево-судинні, легеневі, гормональні, гінекологічні, імунологічні порушення жіночого організму. Захворювання, що викликані надлишковою вагою вартують світовій економіці до 30 трлн. доларів на рік і не мають належного успіху без усунення зайвих кілограмів, тому особливе харчування займає важливе місце у збереженні здоров'я . Специфічна дієта покращує жіноче здоров'я при полікістозах яєчників, порушеннях менструального циклу, порушеннях овуляції, кровотечах, клімактеричних порушеннях, неплідді, після оперативних втручань і дозволяє отримати кращі результати при меншому застосуванні лікарських засобів.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Маю надмірну вагу і планую вагітність, чи не буде зайва вага впливати на перебіг вагітності? Негативний вплив на вагітність залежить від ступеня ожиріння. Ожиріння матері підвищує ризик високого тиску, діабету у неї самої та дитини, а також може спричинити додаткові ускладнення під час пологів. Для дитини ожиріння матері означає імовірний набір неврологічних, ендокринних, обмінних, імунних та запальних змін, які впливають на рівень гормонів та доставку харчових речовин. В цілому надмірна вага батьків підвищує ризик пошкодження нервової, серцево-судинної та легеневої систем у дитини. Утворюється ланцюг, коли тучні батьки наділяють дітей хворобами та схильністю до ожиріння, а ті в свою чергу передають своїм дітям, тому корекція ваги вкрай важлива.  При можливості, бажано скорегувати вагу до вагітності, отримавши поради Вашого лікаря-гінеколога.

Тривалий час лікую полікістоз яєчників, але маю надмірну вагу – наскільки це заважає лікуванню? Полікістоз яєчників у поєднанні з надмірною вагою супроводжується численними гормональними порушеннями, виправити які без корекції ваги вкрай важко, а, іноді, неможливо. Тому ефективна дієта важливий складник лікування гормональних порушень, що виникають при полікістозах яєчників. Правильне харчування має сприяти зниженню ваги та нормалізації гормонального балансу жіночого організму. Це повинні бути продукти з низьким вмістом вуглеводів та збільшенням у раціоні білків (щоб бути ситому протягом дня), п'ятиразове харчування, перерозподіл калорійності на першу половину дня. Важливо наявність в раціоні вітамінів, особливо фолатів, що містяться у фруктах та овочах (чечевиця, квасоля, шпинат, спаржа, салат, броколі, авокадо, апельсин). Нездорове харчування шкодить пацієнткам з полікістозом яєчників та надмірною вагою, тому не бажано вживати цукерки, морозиво, чіпси, пакетовані фруктові соки, солодкі газовані напої, молочний шоколад. 

У мене рясні менструації, періодичні кровотечі, постійна слабість, як краще харчуватися? Перед усім треба з'ясувати причини порушень менструального циклу і кровотеч та застосувати відповідне лікування, для цього потрібна консультація та обстеження лікаря-гінеколога. Проте будь які крововтрати ослаблюють організм, внаслідок надмірної втрати білків, заліза, вітамінів, тому крім медикаментозного лікування необхідно специфічне харчування, що включає нежирне м'ясо, рибу, печінку, молочні продукти, яйця, гречку, у невеликих кількостях молоко та молочні продукти, які корисні для поповнення білка, проте затримують засвоєння заліза.    

Тривалий час у різних лікарів-гінекологів лікую непліддя, приймала багато різних препаратів, а тепер рекомендували йод та продукти з ним, чи може це бути корисним? Призначення препаратів, що містять йод корисно в любому віці в йоддефіцитних регіонах. Для жінок, що планують вагітність дефіцит йоду можу спричинити непліддя, викидні, мертво народження. У дитини дефіцит йоду може спричинити затримку фізичного, інтелектуального розвитку, порушення функцій ендокринної, серцево-судинної, нервової, імунної систем, статевого дозрівання. Тому призначення препаратів йоду цілком обґрунтовано. Медикаментозне лікування варто поєднувати з корекцією харчового раціону, вживанням харчових продуктів, що багаті йодом – молочні продукти (найбільше йоду в молоці, кефірі, трохи менше в сметані), овочі та фрукти, йодовану сіль, яйця.

Часто маю молочницю, періодично лікуюся, рекомендували не їсти цукру, чи це допоможе? Молочницявагінальний кандидоз  - захворювання слизової оболонки жіночих статевих органів, що викликається надмірним розмноженням дріжджоподібних грибів, незалежно від статевої активності. 75% жінок переносять один епізод хвороби, у 50% має місце принаймні один раз повернення хвороби протягом життя. Лікування, згідно консультації лікаря, включає медикаментозні препарати (таблетки, мазі, свічі), проте правильне харчування прискорить одужання, дозволить запобігти поверненню хвороби. До раціону корисно включити: м'ясо птиці, рибу, овочі (бобові, морква і морквяний сік, буряк, огірки, броколі, брюссельську капусту, петрушку, кріп), фрукти ( лимони, зелені яблука, сливи), пряності (корицю, лавровий лист, часник, гвоздику), морепродукти, печінку, яйця, кунжут, оливкову та льняну олію, цільнозерновий хліб. Ці продукти створюють несприятливі умови для розмноження та розвитку грибів в організмі. Небажано вживати жирне, смажене, копчене, мариноване, консерви, сир з цвіллю, морозиво, шоколад, алкоголь, пиво, квас, солодкі газовані напої, чорний чай, каву, оцет, кетчуп, майонез тому, що ці продукти сприяють розмноженню грибів.

При нерегулярних критичних днях, наскільки важливо схуднути (маю збільшену вагу)? Причин, що викликають нерегулярні менструації багато і, звичайно потрібно обстеження у лікаря-гінеколога, але наявність зайвих кілограмів, особливо на животі, провокує порушення гормонального балансу і може проявлятися порушеннями циклічності менструацій. Безумовно зменшення, або зникнення жиру на животі дуже корисно, адже надлишкове скупчення жиру саме на животі негативно впливає на здоров'я – провокує діабет, серцево-судинні захворювання, легеневі і гінекологічні недуги. Для зменшення цих жирових накопичень крім дозованих фізичних навантажень потрібно усунути з раціону продукти, що містять трансжири – чіпси, крекери, смажені продукти, хлібобулочні вироби, крім цільнозернового хліба.

Лікую порушення менструального циклу, не завжди успішно, що мене постійно нервує – одночасно з ліками гінеколог порадила дієту з продуктами багатими вітаміном “Д”, справді це має значення? Так препарати і продукти багаті вітаміном “Д”  застосовують при різних гінекологічних недугах – полікістозах яєчників, порушеннях менструального циклу, ендометріозі, міомі, бактеріальних вагінозах. Вітамін “Д” знаходиться у сельді, лососі, вершковому маслі, молоці, сметані, твердих сирах, жовтках курячого яйця, він приймає участь у корекції гінекологічних недругів та покращує настрій, усуває депресію, тому призначення його у комплексному лікуванні цілком доречне.

Маю остеопороз, що супроводжується переломами кісток, як поліпшити харчування для запобігання подальших переломів? Остеопороз - захворювання кісткової системи, що супроводжується зменшенням щільності кісткової тканини, за рахунок втрати кальцію. У жінок найчастіше пов'язане з гормональними порушеннями. Безумовно важливе місце посідає медикаментозне лікування, призначене лікарем. Його доповнює дієта спрямована на постачання в організм кальцію (молоко, нежирний кисломолочний сир, нежирний кефір, йогурт, морква, гарбуз, броколі, кунжут, кабачки, зелень, квасоля, риба), фосфору (яловичина, куряче філе, печінка, яйця, зерновий хліб ), магнію (горіхи, гарбуз, пшоно, насіння соняшника, капуста, гречка, вівсянка), мідь, бор, цинк (морепродукти, вишня, груша, буряк, вівсянка, горіхи), вітаміни та мінерали (кріп, петрушка, салат, сельдерей, кінза, зерновий хліб).

Негативна реакція на їжу хронічний стресовий чинник, що може викликати репродуктивні розлади, порушення овуляції,  менструального циклу. Використовування правильного харчування в поєднанні з медикаментозними засобами дозволяє прискорити досягнення успіху у лікуванні. Правильне харчування – не голодування, а певний вибір правильно приготовлених продуктів. Усунення продуктів з високим вмістом солі, цукру, трансжирів, солодких газованих напоїв збереже жіноче здоров'я на тривалий час. Для того, щоб Ваш організм був здоровий і йому не потрібно було постійно боротися з різними недугами, дотримуйтеся здорового харчування – обмежте, або усуньте з свого раціону – жирне, копчене, надмірно смажене, страви фастфуду, чіпси, солодкі газовані напої, майонез, надмірний алкоголь – тоді Вашому організму підтримуваним Ваше здоров'я буде значно легше та успішніше.