Маткова кровотеча чи надмірна менструація?


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Маю анемію. Лікар каже, що це — наслідок надмірних менструацій, і треба лікуватися. А мені здається, що я не дуже знекровлююсь. Як тут розберешся?
Нормальний менструальний цикл – регулярний (з відхиленнями не більш як 2—3 днів), тривають «місячні» 4—7 днів із крововтратою не більше 80 мл. Маткова кровотеча, що не відповідає цим параметрам, є аномальною, патологічною, і може призводити до негативних наслідків, в тому числі й до анемії. А значить, підлягає лікуванню. Щоб оцінити рівень крововтрати, підраховуйте кількість тампонів і прокладок, зверніть увагу на ступінь їхнього промокання. Ці дані допоможуть лікарю-гінекологу визначитися з причиною вашого нездужання.

У мене значні менструальні кровотечі, а тому призначили вишкрібання матки. Чи можна обійтися без цього?
Внутрішній шар тканини матки (ендометрій), що видаляється під час вишкрібання, направляється на спеціальне дослідження, яке допомагає визначити причини маткової кровотечі, сприяє правильному призначенню лікування. Вишкрібання є обов’язковим, коли жінка старша 45 років, коли кровотечі повторюються, за наявності надмірної ваги, полікістозу яєчників, гормональних порушень. Крім того, ця процедура має лікувальну мету – зупинку кровотечі.

У мене маленька фіброміома, але турбують сильні кровотечі, зниження гемоглобіну. Що робити?
Тривале зниження гемоглобіну внаслідок постійних маткових крововтрат — хронічна постгеморагічна анемія — сприяє погіршенню доставки кисню до тканини матки, що веде до розростання тканини міоми, збільшення міоматозних вузлів. Тому необхідно поєднувати терапію анемії (зниження гемоглобіну) зі специфічним лікуванням міоми.

Як можна позбутися надмірних маткових кровотеч?
Лікування може бути консервативним або хірургічним. Всебічне обстеження дає можливість прийняти правильне рішення. Якщо не виявлено органічного захворювання (пухлини, поліпи, ендометріоз, фіброміоми), призначається медикаментозна терапія, яка включає гормональні, протизапальні, кровозупинні препарати. Вибір їх залежить від наявності супутніх захворювань, побічних ефектів. Призначити лікування може тільки лікар-гінеколог.