Дисплазія шийки матки. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає   гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнта та "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
Дисплазія шийки матки, що це за хвороба?
Дисплазія шийки матки – передракове захворювання, що характеризується атиповими змінами клітин, розташованих на поверхні  шийки матки та порушенням їх пошаровості. Це одна з ланок виникнення злоякісних пухлин шийка матки (раку). Невчасно виявлені та невчасно, або не адекватно проліковані доброякісні захворювання шийки матки – ендоцервікоз, поліпи, папіломи, лейкоплакії, ерозії, розриви та рубцеві зміни шийки матки передують дисплазіям, які виникають на фоні названих захворювань.

Які причини дисплазії шийки матки?
Виникненню дисплазій шийки матки сприяють віруси папіломи людини, паління, зниження імунітету, недотримання правил особистої гігієни, велика кількість статевих партнерів, або статеві відносини з чоловіком, який мав велику кількість статевих партнерів, травми шийки матки – пологи, особливо у молодому віці (до 18 років),  початок статевого життя  до досягнення зрілості слизової оболонки шийки матки. Наявність означених складових зовсім не означає приреченості до дисплазії, а заставляє більш ретельно відноситися до свого здоров’я, регулярно відвідувати свого лікаря-гінеколога.

Які симптоми дисплазії шийки матки?
При дисплазії жінка, переважно, нічого не відчуває і не має ніяких скарг. При наявності дисплазії на фоні доброякісних захворювань шийки матки (поліпи, папіломи, лейкоплакії, ерозії, тощо) та приєднанні інфекції турбують слизові білі, жовтуваті, або зеленуваті виділення.

Як дізнатися про наявність дисплазії шийки матки?
Дисплазія виявляється при гінекологічному обстеженні з обов’язковим кольпоскопічним, цитологічним та гістологічним дослідженнями. Кольпоскопія – прижиттєве дослідження поверхневого шару шийки матки, найважливіший засіб діагностики хвороб шийки матки, за допомогою приладу, який за рахунок збільшення у 10-30 разів дозволяє виявити захворювання шийки матки, а також прицільно взяти матеріал для цитологічного та гістологічного дослідження. Цитологічне дослідження – швидка та безболісна маніпуляція, яка дозволяє  виявити дисплазії шийки матки, найкраще це дослідження виконувати через 10-12 днів від першого дня останньої менструації.

У мене виявили помірну дисплазію шийки матки, наскільки це небезпечно?
Дисплазію стадіюють на легку, помірну та важку, в залежності від ступеня ураженості клітин епітелію шийки матки. При виявлені дисплазії любого ступеня необхідно звернення до лікаря-гінеколога з метою подальшого якісного своєчасного обстеження та адекватного лікування дисплазії шийки матки. При відсутності адекватного лікування дисплазія продовжить свій розвиток від помірної до важкої, а, якщо не застосувати своєчасне лікування, і раку шийки матки.

При обстеженні знайшли вірус папіломи людини, що робити?
Вірус папіломи людини – інфекційний збудник дисплазій і раку шийки матки. Зараження вірусом папіломи людини у 116-120 разів збільшує ризик розвитку важкої диплазії та раку шийки матки. Вірус-заражені жінки при наявності дисплазії не відчувають своєї хвороби, тому  так важливі огляди лікарем-гінекологом, а при потребі додаткові обстеження, після чого, в залежності від конкретної ситуації, приймається рішення – які лікування необхідно провести, щоб забезпечити жінці одужання.

Яке лікування дисплазії шийки матки?
Лікування комплексне, включає специфічну та неспецифічну протизапальну терапію та хірургічне лікування спрямоване на видалення вогнища дисплазії.

Чи існують способи запобігання дисплазії шийки матки?
Профілактика полягає у своєчасному лікуванні доброякісних захворювань шийки матки – ерозії, поліпи, розриви, ектропіони, цервіцити, правильному веденні пологів, своєчасній корекції розривів шийки матки, усуненні інфекційних збудників, дотримання статевої гігієни.