Контрацепція підлітків. Дитячий вік - дорослі питання



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

На Землі проживає понад 1 млрд. людей віком від 14 до 19 років. Використовується наступна вікова градація – діти підліткового віку 14-18 років, молодь 18-35 років. Підлітковий період пов'язаний з бурхливим фізіологічним та психологічним розвитком організму. Це період недисциплінованості, недосвідченості у поєднанні з цілеспрямованістю, бажанням вчитися, здобувати професію. Суспільство стало більш припустимо ставитись до дошлюбних статевих стосунків. На тлі цього спостерігається зниження віку початку статевого життя і, відповідно, зростання кількості підліткових вагітностей та абортів.  В умовах сьогодення 88% дівчат та 100% юнаків позитивно ставляться до дошлюбних статевих стосунків. Серед учнівської молоді біля 60% вважають своє статеве життя регулярним. В світі щорічно здійснюється біля 50 млн. абортів (штучне переривання вагітності), в тому числі 10% у пацієнток віком від 15 до 19 років, наслідками яких можуть бути запальні захворювання та неплідність. Саме тому в цей період молодь має здобувати навички по збереженню репродуктивного здоров'я. Попередження ранньої вагітності, відстрочення народження першої дитини до 20-річного віку матері має великі переваги, як для матері так і для дитини. Найвдалішою альтернативою штучного переривання вагітності є контрацепція. Самий раціональний підхід до підліткової контрацепції поєднання запобігання не бажаної вагітності з лікуванням існуючих гінекологічних та загальних захворювань, вміло застосовуючи лікувальні не контрацептивні дії препаратів та запобігаючи передачі статевих інфекцій.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Мені 15 років, живу статевим життям,  хочу порадитися з лікарем стосовно попередження вагітності, чи обов'язкова присутність мами під час консультації? Участь батьків у консультуванні дітей по питанням контрацепції та сексуальної поведінки надзвичайно делікатна проблема. Юридична сторона консультування підлітка передбачає необхідність поставити до відома батьків. У тих випадках коли підліток бажає збереження конфіденційності, лікар-гінеколог повинен надати консультацію чи допомогу без відома батьків. За можливістю вибору рішення приймається за участю батьків.

Я молода дівчина (16 років), живу статевим життям, але вагітніти не хочу, що мені краще застосувати для запобігання вагітності? Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я - “Медичні критерії прийнятності використання методів контрацепції”, четверте видання, 2009 рік, підлітки можуть використовувати будь який метод контрацепції і повинні мати велику свободу вибору . Сам собою вік не є основою для обмеження доступу до того чи іншого методу контрацепції. Із сучасних методів контрацепції підліткам можуть бути запропоновані бар'єрні, хімічні, гормональні, а також методи невідкладної контрацепції. Кожен метод має свої переваги та недоліки. Лікар-гінеколог разом з пацієнткою повинні оцінити життєві обставини, стан здоров'я та потреби пацієнтки і підібрати відповідний метод контрацепції.

Мені 15 років, чи ефективно для попередження вагітності використання презерватива? Презерватив вважається хорошим засобом контрацепції для підлітків. Він захищає не тільки від небажаної вагітності, але й від статевих інфекцій в тому числі СНІду, має мало побічних ефектів, можливий для застосування без призначення лікаря, простий у використанні та достатньо дешевий. Але потрібно пам'ятати, що можливі алергічні реакції на латекс (матеріал з якого виготовлений презерватив), дискомфорт під час статевого акту, розрив презервативу,  існує залежність від партнера.

Мені 17 років, не родила, але статевим життям живу регулярно, чи може мені бути запропонована внутрішньо маткова спіраль?  Історично склалося, що застосування внутрішньо маткової спіралі (ВМС) не рекомендується в такому віці, але сучасні дослідження довели відносну безпеку ВМС серед молоді і спростовують побоювання з приводу виникнення запальних процесів геніталій і складнощів введення. У 2012 році ACOG (Американська колегія акушерів-гінекологів) випустило рекомендації щодо планової контрацепції підлітків, де ВМС були запропоновані, як засіб першої лінії контрацепції. Обмеженість знань про ВМС і негативні уявлення про її ефективність обмежують використання даного виду контрацептивів у молоді, в той же час цей вид контрацепції – дозволений, ефективний, зручний і безпечний метод, особливо якщо зважити ризик виникнення небажаної вагітності. Можливість застосування даного методу контрацепції вирішують пацієнтка і лікар, враховуючи індивідуальні особливості і можливості застосування в кожному конкретному випадку.

Чи можливо вживання гормональних таблеток для попередження вагітності у віці 16 років? Гормональні контрацептиви можливо призначати дівчаткам-підліткам, як ефективний метод запобігання небажаної вагітності, які ведуть регулярне статеве життя і достатньо інформовані про застосування даного препарату. При призначенні таких препаратів лікар-гінеколог повинен врахувати характер місячних, частоту статевих стосунків, початок регулярних місячних, супутні не гінекологічні захворювання, не контрацептивні медикаментозні дії препаратів, фінансові можливості пацієнтки. Разом з лікарем-гінекологом пацієнтка обирає потрібний саме їй гормональний контрацептив з максимальними перевагами саме у її випадку.

Приймаю протизаплідні гормональні таблетки, але маю часті запальні процеси, як запобігти інфікуванню?  Основним недоліком такого способу контрацепції – ніякі гормональні препарати не захищають від інфекцій, що передаються статевим шляхом. З урахуванням  цієї проблеми молодим жінкам рекомендовано, так званий подвійний голландський метод – одночасне використання гормонального орального контрацептиву та презервативу, коли висока ефективність гормонального орального контрацептиву поєднується з додатковою протиінфекційною профілактичною дією презервативу.

Яку контрацепцію можливо використати молодій дівчині, якщо розірвався презерватив? В такому випадку застосовують так звану невідкладну контрацепцію – метод, який використовують відразу після статевого акту, епізодично. До сучасних методів невідкладної контрацепції, що можуть бути використані дівчатами до 18 років відносять кілька препаратів, але всі вони мають бути застосовані після консультації лікаря – гінеколога якомога швидше і повинні контролюватися лікарем-гінекологом, бо не має 100% гарантії ефективності і існують побічні ефекти – нудота (64%), блювання (16%), частота невдач сягає 7,4%. Слід зауважити, що методи невідкладної контрацепції можливо застосовувати не регулярно, а тільки в екстремальних ситуаціях.

Статевим життям живу не регулярно (мені 17 років), але маю не регулярні болючі менструації і лікар-гінеколог призначила гормональні протизаплідні таблетки, чи потрібно їх застосовувати? Гормональні контрацептиви, крім суто контрацептивного мають і лікувальні не контрацептивні ефекти – при правильному їх обранні лікарем – гінекологом вони дозволяють  покращити стан шкіри, волосся, позбавитися від висипання на обличчі,  урегулювати менструальний цикл, усунути болі при менструаціях та поганий настрій перед ними, знизити інтенсивність менструальних кровотеч, попередити мастопатію та кісти яєчників, знизити вагу. Тому цілком правомірне призначення такого препарату, якщо його вид обраний правильно.

У більшості сімей та навчальних закладів статеве виховання не належне, тому молоді люди отримують інформацію від подруг, товаришів, в соціальних мережах, вона часто буває неправильною та недостатньою. Серед джерел інформації підлітків стосовно питань статевого виховання перше місце посідають ЗМІ та старші за віком підлітки – 70-80% інформації, друге подруги та друзі – 30-40%, далі педагоги – 10-20%, лікарі – 1-20%, батьки 1-10% інформації.  При виборі методу контрацепції лікар-гінеколог та пацієнтка підбирають ефективний, зручний у використанні, з мінімальним ризиком ускладнень та відсутністю протипоказів саме у даної пацієнтки. Обов'язково має бути враховано позитивні неконтрацептивні ефекти на здоров'я, швидке відновлення можливості вагітності, при бажанні, та відсутність порушення фізіології статевого акту та негативних емоцій. Якісне консультування лікаря-гінеколога вирішить  потреби конкретного пацієнта у конкретній ситуації.