Вплив куріння на організм жінки


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

У світі палять біля 200 млн. жінок, що скорочує їх життя приблизно на 14 років. Тютюнокуріння щорічно зумовлює смерть 1,5 млн жінок. Це причина смерті, яку можливо усунути, але, якщо не вжити заходів, то до 2030 року, внаслідок залежності жінок від тютюну кількість померлих, завдяки цієї звички жінок сягне 2,5 млн. В Європі палять 21% жінок, в Україні -  кожна п’ята жінка. Серед найбільш частих причин, що спонукають жінок до паління - пов'язані з роботою стресові ситуації та конфлікти в особистому житті, при тому 15,3% жінок вважають, що паління допомагає у створенні іміджу сучасної жінки, 12% вбачають це засобом подолати самотність та сприяє комунікабельності. Разом з тим куріння надзвичайно шкідливо впливає на репродуктивне здоров’я жінки. Репродуктивне здоров’я жінки – це не тільки відсутність загальних захворювань та захворювань гінекологічних органів, але й задовільний психічний, психоемоційний стан та соціальне благополуччя. Жінки, що палять частіше страждають непліддям, запальними процесами жіночих статевих органів, порушеннями менструального циклу захворюваннями серцево-судинної системи, легеневої системи, тощо. За статистикою 39% жінок помирають від хвороб зумовлених курінням, в той же час лише 35% наважуються позбутися цієї звички.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Я палю, але не дуже багато, однак часто хворію бронхітами, чи може це бути пов'язане? Одна з головних загроз куріння – розвиток легеневої патології – бронхіти, емфізема, туберкульоз, запальні процеси та рак легень. 90% випадків раку легень у жінок зумовлено цією шкідливою звичкою. Щорічно від раку легень, пов'язаним з палінням помирає понад 5 млн. жінок і ця цифра постійно зростає. Куріння підвищує ризик раку легень у жінок в 21 раз, крім того викликає порушення діяльності органів дихання, тому відмова від паління у будь яких кількостях покращить Ваше загальне і жіноче здоров’я.

Часто лікую запалення жіночих органів, може медикаменти погано діють, бо я палю? У жінок, що палять, значно частіше виявляють запальні процеси жіночих статевих органів – хронічні запальні процеси жіночих статевих органів зустрічаються у понад 67% жінок, що палять, хронічні запальні процеси маткових труб – 67%, хронічні запальні процеси піхви – 48,5%, запальні процеси шийки матки – 39%, що зумовлено зниженням захисних сил організму під впливом куріння, формуванням специфічної умовно-патогенної мікрофлори стійкої до значної кількості звичайних медикаментів, тому відмова від куріння поступово під керівництвом Вашого лікаря-гінеколога подолає запальні процеси жіночих статевих органів.

Знаю, що куріння може сприяти виникненню раку легень, чи може внаслідок куріння виникати інша онкологічна патологія? Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає, куріння, окрім раку легень, підвищує ризик виникнення раку слизової оболонки порожнини рота, сечового міхура, підшлункової залози, злоякісних захворювань крові, раку шийки матки.

Я палю “легкі” тютюнові вироби і вважаю, що це не шкідливо, але планую вагітність, і хотіла би знати чи це безпечно? На жаль, так звані “легкі” тютюнові вироби шкідливі для організму не менше ніж всі решта. Помилково думати, що “легкі” тютюнові вироби, означають більш безпечні. Проведені з цього приводу у Великобританії дослідження довели, що такі тютюнові вироби, навіть більш шкідливі завдяки тому, що жінки обмануті рекомендацією “легкі” тютюнові вироби менше обмежують себе у палінні. Таким чином паління шкідливо, які би тютюнові вироби Ви не використовували.

Наскільки шкідливо палити під час вагітності? Існують численні докази, що паління шкідливо як до вагітності, так і під час вагітності шкідливо для матері і плоду – порушується транспортування кисню та поживних речовин, що веде до зниження маси плоду. В той же час куріння під час вагітності сприяє змінам у плаценті, може провокувати формування вроджених вад дитини, виникнення переривання вагітності у будь якому терміні її перебігу та передчасним пологам, зростанню імовірності смерті новонародженого. Імовірність можливих ускладнень не залежить від кількості використаних сигарет. Палити мало не менше шкідливо ніж палити багато.

Хочу приймати протизаплідні таблетки, але палю, чи можу я застосовувати цей засіб запобігання вагітності? Не дивлячись на відсутність протипоказів такого поєднання, куріння може стати причиною незапланованої вагітності на фоні вживання контрацептивів. Це пояснюють тим, що нікотин, який міститься в тютюнових виробах здатний нейтралізувати дію гормонів, які містяться у даних препаратах, тому при відсутності протипоказів, краще обговорити зі своїм лікарем-гінекологом можливість застосування внутрішньоматкової контрацепції, або, що безумовно, найкращий варіант кинути палити.

Маю нерегулярні менструації, мій лікар-гінеколог говорить, що із-за того, що я палю, чи так може бути? Куріння спричиняє порушенню гормонального балансу і, як наслідок, може бути  порушення менструального циклу (39,5%), непліддя (40,2%), не виношування вагітності (22,3%), ендометріоз матки та яєчників (34%), гормонозалежні доброякісні пухлини матки – лейоміоми (11,3%),  тому найкраще припинити палити і разом зі своїм лікарем-гінекологом полікувати ті захворювання, що вже виникли.

Я не палю, але постійно знаходжусь у приміщенні, де інші палять, чи не пошкодить це моєму здоров'ю? Люди, які не палять, але знаходяться у приміщенні, де палять інші – так звані - пасивні курці, отримують 80-90% тих же негативних речовин, що і активні курці. Всі шкідливі дії тютюнокуріння впливають і на них також. У світі щорічно реєструється понад 400 тис. випадків смерті дорослих, що постраждали внаслідок пасивного куріння, біля 64% серед них жінки, тому знаходитися у приміщенні де палять треба уникати. 

Жінкам, що палять і мають соматичні, або гінекологічні захворювання потрібно повідомити про це свого сімейного лікаря та лікаря-гінеколога, бо лікування захворювань на фоні тютюнокуріння має певні особливості, що полягають у нормалізації мікробного середовища, з застосуванням гормональних та імунологічних препаратів, що усувають порушення, які спричиняє тютюнопаління. Разом з лікарем пацієнтка безумовно подолає проблеми, що виникли. Проблема жіночого куріння дуже важлива, тому що за негативним впливом тютюнокуріння на жіночий організм стоїть загроза здоров'ю майбутнього покоління.