Менструація (місячні). 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
Менструальні виділення – критичні дні, якими мають бути?
У сучасному світі у жінки за репродуктивний  (дітородний) період – етап життя, коли жінка здатна до запліднення та народження дитини – відбувається 400 менструальних циклів. Така їх чисельність приблизно у три рази більше ніж у представниць попередніх поколінь. Фізіологічні особливості наших сучасниць змінилися разом зі стереотипами реалізації репродуктивної функції. Інший режим використання статевої системи привів до перебудови функції статевої системи – у сучасних жінок раніше починаються менструації, пізніше перші пологи, менша кількість вагітностей, не тривала лактація, або навіть відмова від грудного вигодовування. Менструація (місячні) – означає не початок, а кінець циклічних фізіологічних процесів, що тривали три-чотири тижні, вона свідчить про закінчення процесів, що мали підготувати жіночий організм до вагітності. Фізіологічні зміни, що ритмічно повторюються відбувають у головному мозку, яєчниках, матці, слизовій оболонці піхви, шийки матки, маткових трубах, в усьому організмі.

Яка тривалість критичних днів має бути?
Нормальний менструальний цикл характеризується: тривалістю циклу (21-35 днів), тривалістю кров’янистих виділень (4-7 днів), об’ємом менструальної крововтрати (50-80 мл.), наявністю, чи відсутністю болі під час менструальних виділень, безпосередньо перед ними. Відхилення любого зі складників, що характеризують менструальний цикл потребує консультації лікаря-гінеколога з відповідним обстеженням та медикаментозним лікуванням, яке включає забезпечення регулярності менструальних крововиділень, зменшення, при потребі, їх об’єму, максимальне зменшення, або усунення болі, відсутність між менструального кровомазання.


Чому перед менструацією болять груди?
У молочних залозах відбуваються циклічні зміни, котрі полягають у збільшенні тканини молочної залози, яке виявляється у збільшенні об’єму, напрузі, нагрубанні, що, у нормі, зникає після менструації. 

У мене перед менструацією часто болить голова, псується настрій – порадили перетерпіти – чи треба так зробити?
Циклічні зміни у яєчниках та матці сприймаються нервовими закінченнями статевого апарату та передаються по нервам у головний мозок, впливають на його функцію, а тобто і на функцію всього організму. Водночас на роботу головного мозку впливають гормони яєчників,  рівень яких змінюється на різних етапах менструального циклу. У зв’язку з періодичністю змін подразнення нервової системи, у багатьох жінок перед менструацією спостерігається: дратівливість, втома, сонливість, пітливість, головний біль, що після менструації змінюється відчуттям бадьорості та зростання сил. Інтенсивність проявів залежить від концентрації продуктів перетворення активних речовин (гормонів) у внутрішньому шарі матки, всмоктування їх у кров, та опосередкованою дією на головний мозок. Слід проводити лікування даних порушень, які значно погіршують якість життя, як самій жінці, так і оточуючим.

Чи можна при наявності менструальних виділень купатися в річці, озері? Як взагалі себе поводити під час менструації? 
Менструація (місячні) – звичайний фізіологічний процес, але зміни які відбуваються у жіночому організмі потребують ретельного дотримання правил гігієни – під час менструації можна виконувати звичайну роботу, але уникати перевтоми, значного фізичного навантаження, переохолодження та перегрівання. Під час менструації в матці, у зв’язку з відокремленням внутрішнього шару, утворюється раньова поверхня, тому необхідно дотримуватися чистоти всього тіла, а особливо, зовнішніх статевих органів. Під час менструальних виділень  треба користуватися прокладками, зовнішні статеві органи зранку та ввечері обмивати теплою водою з милом, на цей період забороняється статеве життя та спринцювання, щоб уникнути інфікування раньової поверхні матки. Рекомендується приймати душ, а не ванну, щоб забруднена вода з ванни не потрапила у піхву та не інфікувала матку, саме тому небезпечно купатися під час критичних днів у водоймах.

Як порахувати тривалість менструального циклу?
Менструальний цикл – циклічний фізіологічний процес, що відбувається у жіночий статевій системі у дітородному періоді і проявляється у вигляді менструальних виділень. Визначається від першого дня менструації, що вже відбулася до першого дня наступної. Найчастіше складає 27-28 днів.

Маю то тривалі і рясні, то скудні критичні дні, ніколи не знаю, коли прийдуть, яка причина?
Причин порушень є багато – стреси, психічні та неврологічні захворювання, порушення харчування.  різке зниження ваги, авітамінози, ожиріння, захворювання серцево-судинної системи, печінки, крові, інфекційні хвороби, гінекологічні захворювання, операції, тощо. Досить часто таких причин є декілька. В залежності від переваги тієї, чи іншої причини у розвитку порушення менструального циклу та індивідуальних особливостей організму проводиться регулювання з одночасним усуненням чинників, що сприяли виникненню даної патології. Обов’язкове ведення менструального календаря де відмічається тривалість та інтенсивність кров’янистих виділень. Особливості ведення такого календаря та підрахунок менструальної крововтрати пояснить лікар-гінеколог, який, після відповідного обстеження, призначить лікування та відрегулює менструальний цикл.

При умові  правильного консультування та наявності великої кількості позитивних впливів медикаментозних засобів, лікар-гінеколог забезпечить кожній жінці індивідуальний підхід, якісний менструальний цикл, забезпечить можливість правильним шляхом добитися максимальної користі від грамотного застосування сучасних медикаментозних досягнень.