Міхурцевий занесок. Хвороба, що вимагає особливої пильності



   
На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
 

Не чула ніколи раніше, що є і така напасть на нашу голову. Розкажіть, як проявляється хвороба і чим вона загрожує.
Недуга проявляється у першому — другому триместрі вагітності кровотечами, болем у животі. У 95 відсотків хворих настає переривання вагітності. Міхурцевий занесок, згідно з рішенням Європейського та Міжнародного товариств з лікування подібних захворювань, належить до передракових станів, бо може призвести до розвитку злоякісних пухлин матки. Захворюваність на міхурцевий занесок у Волинській області майже у три рази перевищує середні показники в Україні. На жаль, тут ми серед лідерів і в Європі. Найвищий рівень розвитку міхурцевих вагітностей спостерігається у жінок молодших 16 і старших 45 років.
   
Як можна запобігти виникненню цієї недуги?
Первинної профілактики міхурцевого занеску нині не існує. Вважається, що пухлинне переродження зовнішнього шару клітин ембріона може відбутися під впливом інфекції внаслідок генетичної патології. Разом з тим планове УЗД, яке проводять лікарі акушери–гінекологи на ранніх термінах вагітності, дає змогу своєчасно діагностувати міхурцевий занесок у 40 — 60 відсотках випадків. А визначення специфічного маркера хвороби — хоріонічного гонадотропіну, структура якого відрізняється при вагітності та міхурцевому занеску, дає змогу своєчасно виявити це захворювання, спланувати лікування та спостереження.
    
Лікувала міхурцевий занесок, тепер немає критичних днів. Що робити?
Менструальна функція найчастіше відновлюється через чотири тижні, але можлива відсутність менструації протягом 10 — 12 тижнів. У такому разі треба звернутися до свого лікаря–гінеколога.
     
Коли можлива вагітність після міхурцевого занеску?
Це визначає лікар–гінеколог, при потребі — онкогінеколог, але запобігати вагітності треба не менше 6 місяців.
     
Чи можливе повторне виникнення цієї хвороби?
Так. У жінок, які мали одну міхурцеву вагітність, ризик повторного виникнення хвороби близько 1 відсотка, з двома — 15 — 20 відсотків.
     
Зараз я вагітна, але у мене був міхурцевий занесок. Які обстеження треба пройти?
Необхідно проводити УЗД–контроль бажаної вагітності у стандартно визначені терміни. Після пологів через 6 та 10 тижнів слід визначати рівень хоріонічного гонадотропіну, протягом 5 днів після пологів необхідно пройти рентгенографію органів грудної клітки.