Ендометріоз. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнта та "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
Я кохаю свого чоловіка, але в моменти близькості відчуваю біль, постійно непокоять неприємні відчуття внизу живота. У чому може бути причина?
Жоден лікар не зможе заочно поставити вам діагноз. Зверніться до гінеколога, пройдіть обстеження. Подібні симптоми викликає ендометріоз. Ендометрієм називається внутрішній шар покриття матки. Через наявність тканини, подібної до ендометрію, за межами цього органу, виникає хронічна запальна реакція. Ця недуга найчастіше зустрічається у жінок із болем внизу живота (до 75%), з порушеннями менструального циклу (до 76%), з непліддям (до 53%). Пацієнтки скаржаться на біль перед та під час менструації, порушення з боку кишківника та сечового міхура, біль у м’язах, тазові, спині. Нерідко вони відчувають біль і при статевому акті. Не можуть завагітніти. Страждають від хронічної втоми. Зустрічаються і зовсім несподівані прояви захворювання, викликані розташуванням ендометріального вогнища у нетиповому місці. Найважливіше завдання лікаря — усунути біль, інші неприємні симптоми, допомогти жінці відчути радість материнства.

    
Як можна позбутися цієї напасті — ендометріозу?
Сьогодні застосовують медикаментозну терапію, оперативне втручання та комбінований підхід, що полягає у правильному поєднанні цих методів. Іноді достатньо підібрати ефективні препарати. Але от обійтися тільки оперативним втручанням без подальшої медикаментозної терапії неможливо.


Мені призначили ліки, які треба пити цілий рік. Виходить, я повинна працювати на аптеку? Невже нема іншої ради?
Тривалість лікування визначається індивідуально, залежно від вибору препарату. Існують засоби, які застосовують не більше шести місяців, з огляду на побічні ефекти. Але є препарати, які призначають на період від шести до 15 місяців. Наприклад, американська Асоціація репродуктивної медицини вважає, що ендометріоз слід розглядати як хронічне захворювання, яке потребує лікування відповідними медикаментами впродовж всього життя для запобігання багаторазових хірургічних втручань.


Чи обов’язково робити операцію при ендометріозі?
Визначити це може тільки лікар, у якого ви пройдете обстеження. Він же вибере оптимальний час для хірургічного лікування, а також призначить передопераційне та післяопераційне лікування, яке забезпечить довготривалий ефект.

    
Різні лікарі призначають різні ліки від ендометріозу. Як мені визначитися?
Лікар повинен враховувати вік пацієнтки, характер і важкість симптомів, вплив недуги на якість життя, стадію хвороби, попереднє лікування, персональні побажання, побічні ефекти, ризики. Важлива складова успішності лікування — ваша довіра до гінеколога та виконання його призначень.


Чи мають ліки від ендометріозу протизаплідну дію?
Препарати від цієї хвороби пригнічують овуляцію, але дослідження, які безпосередньо оцінюють контрацептивну ефективність таких засобів, не проводилися.


Лікування ендометріозу має бути комплексним та індивідуалізованим залежно від наявності супутньої патології та особливостей організму, може застосовуватися до періоду менопаузи або до настання вагітності, якщо вона бажана. Безумовно, не можна легковажити — хвороба буде прогресувати, її прояви збільшуватимуться, а лікування ставатиме складнішим.