Ерозія шийки матки. Лікувати чи спостерігати? 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
Шийка матки  - орган, що має багато функцій, в тому числі це захисний орган, що упереджує проникнення будь-яких чинників у порожнину матки. Шийка матки вкрита двома видами покривної тканини (багатошаровим плоским та одношаровим циліндричним епітелієм). Всі захворювання на шийці матки уражують ці два види покривної тканини, але найчастіше зону переходу одного виду покривної тканини в іншу. Захворювання шийки матки, яке найчастіше називають ерозією шийки матки насправді – ектопія шийки матки, тобто ерозивний дефект шийки матки, що самостійно організм заміняє на циліндричний покривний однорядний епітелій. Жінку при наявності хвороб шийки матки тривалий час нічого не турбує і тільки під час огляду можливо виявлення таких хвороб, тому якісні огляди лікаря-гінеколога важлива складова у житті кожної жінки. Обстеження при захворюваннях шийки матки включає гінекологічний огляд з виконанням мікроскопічного дослідження тканин шийки матки (кольпоскопія), дослідження клітин шийки матки та каналу шийки матки на наявність атипових змін (цитологічне дослідження), лабораторні дослідження з метою визначення мікробних збудників наявних у кожному конкретному випадку, при необхідності проведення морфологічного (гістологічного дослідження найбільше змінених ділянок тканин шийки матки, що визначаються під час мікроскопічного - кольпоскопічного дослідження). Важливо провести обстеження шийки матки жінкам, що планують вагітність – 1% всіх вагітних мають дисплазії шийки матки (передпухлинні захворювання), а серед тих жінок, що родили 3,7% мають дисплазії помірного та важкого ступенів, тому вкрай важливо обстежитися та пролікуватися до вагітності. Всі обстеження безболісні та дозволяють обрати правильну ощадну тактику лікуванню. Ефективне і своєчасне лікування захворювань шийки матки забезпечує збереження життя жінки та її дітородної функції.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Що веде до виникнення ерозії шийки матки? У більшості жінок до 20-22 років існує так звана вроджена ерозія (ектопія) циліндричного епітелію, особливо при наявності порушення гормональної рівноваги у жіночому організмі, у вигляді рівного округлого без ознак патологічних змін вогнища, що візуалізується при гінекологічному огляді та при мікроскопічному дослідженні шийки матки (кольпоскопії). У дітородному віці за рахунок зміщення межі різних видів покривної тканини всередину така ерозія (ектопія) зникає. На шийці матки може сформуватися і так званий виворіт слизової каналу шийки матки – ектропіон шийки матки, внаслідок абортів, пологів, травмуючих шийку матки хірургічних маніпуляцій, інфекційних факторів, але може бути і вродженим.

Як може проявляти себе ерозія шийки матки? Ерозія (ектопія, або ектропін шийки матки) може деякий час існувати в одному розміру, може збільшуватися, може намагатися самостійно загоюватися, але на фоні обов'язкової присутності в піхві інфекційних агентів при самостійному загоюванні утворюються численні кістозні утвори з густим слизовим вмістом, що можуть деформувати шийку матки, канал шийки матки, а при частковому самостійному розриві підтримувати хронічний запальний процес на шийці матки, тому найчастіше – це виділення, обумовлені інфекцією та наявністю раньової поверхні на шийці матки, дискомфорт в піхві та внизу живота під час статевого акту та не поєднані з ним, іноді періодичні болі в піхві та внизу живота.

Чи потрібно лікувати ерозію шийки матки до пологів? Ерозія (ектопія) шийки матки може існувати тривало, але організм намагається позбутися цієї проблеми і прагне епітелізації (загоєння) даного процесу. Місце де відбувається перехід одного виду покривного епітелію в інший – зона трансформації – вхідні ворота для бактеріальної та вірусної інфекції під впливом яких висока імовірність формування вогнищ атипії та диспластичних (перепухлинних) змін тканин шийки матки. Внаслідок високої імовірності розвитку таких змін лікувати ерозію (ектопію, ектропіон) шийки матки потрібно не залежно від пологів, а відразу після виявлення таких патологічних змін шийки матки.

Як лікувати ерозію шийки матки? Лікування ерозії (ектопії чи ектропіона) шийки матки полягає у видаленні зміщеного циліндричного епітелію, щоб створити умови плоскому покривному епітелію знову повернутися на місце, де він повинен бути і ретельно вкрити шийку матки зовні. Попередньо необхідно усунути причини виникнення ектопії (ерозії) – провести лікування мікробних – бактеріальних та вірусних чинників (з обов'язковим їх попереднім визначенням лабораторними методами) регуляцію гормонального стану жінки. Наступний етап лікування полягає в деструкції ектопії (ерозії) та заміщення дефекту покривним багатошаровим плоским епітелієм. У молодих жінок з маленькою ектопією при визначенні та усуненні мікробних чинників та регуляції гормонального балансу може розглядатися варіант короткотермінового проведення медикаментозного лікування (до трьох місяців) для самостійного відновлення тканин шийки матки під кольпоскопічним (мікроскопічним) та цитологічним (прижиттєве дослідження клітин шийки матки) контролем.

Чи не вплине негативно видалення ерозії шийки матки наступній вагітності та пологам? Існує точка зору, що видалення ерозії шийки матки може шкодити наступній вагітності та пологам. Така точка зору ґрунтується на підставі того, що багато років тому , до появи сучасних апаратів та  сучасних можливостей хірургічної техніки виконання, ці методи лікування були дуже травматичні (так зване припалювання, чи прижигання, або висічення тканини шийки матки), що приводило до розвитку сполучної тканини та зниження еластичності тканини шийки матки, так необхідної при пологах. Сучасні апарати та сучасна техніка виконання таких маніпуляцій мінімально травмують шийку матки впливаючи тільки на циліндричний епітелій, не залишають рубцевих змін, при правильному виконанні, і ніяк не знижують еластичність шийки матки. Ектопію шийки матки потрібно лікувати ще і тому, що при наявності великої ектопії, особливо у поєднанні з мікробними факторами в момент пологів зростає ризик розриву шийки матки саме в зоні ектопії.

Як прискорити заживлення ерозії шийки матки після її видалення? Відновлення тканини шийки матки можна прискорити правильним проведенням реабілітаційних міроприємств – дотримання режиму праці та відпочинку (уникати фізичного навантаження, купання в водоймах, травмування шийки матки), дотримуватися правильного харчування (наявність в раціоні білкових продуктів, вітамінів), застосування медикаментозних препаратів з регенеративною, протизапальною, імуностимулюючою  дією для швидкого відновлення слизової оболонки шийки матки.

Як спостерігатися, коли під час вагітності знайшли дисплазію шийки матки? Спостереження диспластичних процесів під час вагітності індивідуалізоване і проводиться досвідченим спеціалістом, полягає у регулярному (не рідше один раз у три місяці) цитологічному, кольпоскопічному та гістологічному дослідженні, для вчасного виявлення динаміки розвитку патологічного процесу. Разом з тим регресія після пологів диспластичних процесів шийки матки складає при легкій дисплазії – 36%, при помірній та  тяжкій -  48-70%.

Наскільки потрібно спостереження лікаря-гінеколога у молодому віці, якщо нічого не турбує? Наявні захворювання шийки матки, особливо на початкових етапах свого розвитку мало турбують жінок (незначний дискомфорт, виділення, які часто самі жінки називають  молочницею”, дискомфорт під час статевого акту, іноді незначні ниючі болі внизу живота), в той же час захворювання існує і його перебіг триває. За останні 20 років серед жінок віком 20-29 років зросла захворюваність на передракові та злоякісні хвороби шийки матки за даними британських дослідників на 43%, за даними Американських дослідників від 5,5 до 7,9 на 100 000 жінок, що пов’язують з раннім початком статевого життя та значною кількістю не захищених статевих актів (без застосування презервативів). Тому огляд, спостереження, а при потребі і лікування лікаря-гінеколога доречно навіть, якщо Вас нічого не турбує.

Найважливіше у лікуванні любої патології в тому числі і гінекологічної правильна діагностика – якісне проведення гінекологічного огляду, лабораторного визначення наявних бактеріальних та вірусних агентів, мікроскопічного (кольпоскопічного), цитологічного (визначення стану клітин шийки матки), гістологічного  (визначення стану тканин шийки матки). Правильний аналіз отриманих показників забезпечує високу імовірність обрання вірного шляху лікування та одужання пацієнток. Виникнення становища, коли тривало лікують, або спостерігають ерозію шийки матки неприпустима у сучасних умовах і може привести до дисплазії та навіть раку шийки матки. Проведені дослідження визначили, що навіть правильно проліковані дисплазії шийки матки рецидивують (відновлюються) до 12% випадків, тому спостереження після лікування захворювань шийки матки має бути регулярним та якісним, а при виявленні повернення хвороби своєчасно проліковані.