Кіста яєчника. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
В мене знайшли кісту яєчника. Що це за захворювання?
Розрізняють кісти та кістоми яєчників.   Кіста яєчника —  порожнина в яєчнику, наповнена рідким вмістом. Причини кісти яєчника. Виникає в результаті затримки і підвищеної продукції рідини. Найчастіше кісти формуються в самому яєчнику (кіста жовтого тіла, фолікулярна кіста), рідше в придатку, розташованому над яєчником (параоваріальні кісти). Стінка кісти утворюється з перерозтягнутої оболонки фолікула або жовтого тіла. Кісти  частіше зустрічаються у молодих жінок і дуже рідко мають здатність до злоякісного переродження. Кістома – утвір яєчника, заповнений рідинним, або напіврідинним  вмістом. Найчастіше зустрічаються серозні та ендометріоідні кістоми.

Чи всі кісти однакові ? Чи відрізняються вони між собою?
Найчастіше розрізнять фолікулярні, кісти жовтого тіла, параоваріальні, дермоїдні кісти, серозні та ендометріоідні кістоми, в залежності від клітин з яких формується кіста, або кістома. Фолікулярна кіста яєчника — це однокамерні тонкостінні утоврення еластичної консистенції з прозорим вмістом, який утворюється в результаті накопичення рідини в фолікулі. Може виникати в будь-якому віці, частіше внаслідок перенесеного запального процесу. Кіста зазвичай буває невеликих розмірів. Кіста жовтого тіла зустрічається значно рідко, розвиток кіст жовтого тіла пов'язано з тим, що після овуляції порожнину фолікула не спадає і не заповнюється цілком клітинами жовтого тіла, як це буває в нормі, а залишається існувати і розтягується і заповнюється рідиною жовтого кольору, іноді з домішкою крові. Стінки кісти товсті, частіше розвивається тільки з одного боку. Кіста жовтого тіла рідко перевищує 3-4 см в діаметрі. Зустрічається у жінок у віці від 16 до 55 років. Нерідко виникає під час вагітності, а після її переривання самостійно розсмоктується. Параоваріальна кіста - порожнинне однокамерне утворення, яке формується з розташованого над яєчником придатка. Виникає в основному у жінок у віці 20-40 років. Кіста має округлу або овальну форму, гладку поверхню, наповнена прозорим рідким вмістом. Ці кісти можуть бути як маленькі, так і гігантські, вагою до 30 кг, найбільш часто вони мають розмір 8-10 см. Стінка кісти тонка і прозора, містить дрібні кровоносні судини.

Які симптоми кісти яєчника?
Найчастіше кісти мають безсиптомний перебіг, жінка нічого не відчуває і, лише, при гінекологічному огляді кіста може бути виявлена. Але можуть бути рясні та тривалі місячні, маткові кровотечі,  ниючі болі внизу живота та попереку, які значно посилюються  і стають різкими та  переймоподібними при перекруті ніжки, або розриві капсули, при значних розмірах збільшення живота, часте сечовипускання. При нагноєнні кісти підвищується температура, посилюються болі в животі.

Як точно встановити, що є кіста яєчника?
Діагноз установлюється тільки при  гінекологічному огляді, при потребі проводять ультразвукове дослідження.

Яке лікування кісти яєчника?

Після виявлення фолікулярної кісти за жінкою спостерігають протягом 2-3 менструальних циклів, при необхідності призначається протизапальне лікування. При неефективності консервативного лікування показано оперативне лікування. При підозрі на кісту жовтого тіла також не поспішають з оперативним лікуванням, жінка знаходиться під спостереженням протягом 2-3 менструальних циклів, оскільки кіста може самостійно розсмоктатися. Якщо цього не відбулося, і є тенденція до збільшення кісти, то рекомендується хірургічне видалення кісти. В більшості випадків при наявності кісти та кістоми яєчників виконується хірургічне видалення, по можливості зі збереженням яєчника.


Чи можуть бути діти після лікування кісти яєчника?

У більшості випадків навіть після хірургічного лікування зберігаються яєчники, менструальна функція і можливість вагітності та пологів. В деяких випадках можливо лікування кісти взагалі без оперативного втручання, застосовуючи протизапальні препарати та корекцію гормонального стану організму.

 

В моєї мами була кіста яєчника, як мені уникнути цієї проблеми?

Виникнення кісти не передається по спадковості, але імовірність виникнення може бути підвищеною, тому потрібно регулярно спостерігатися у лікаря-гінеколога, при потребі виконувати додаткові обстеження.