Правильне застосування контрацепції – найбільш вірний шлях до збереження жіночого здоров’я та бажаної вагітності.




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Всесвітній день контрацепції - міжнародний день, що відзначають щорічно 26 вересня, починаючи від 2007 року. Міроприємство проводять під гаслом - "Твоє майбутнє, Твій вибір, Твоя контрацепція". Мета кожної жінки - бути вільною, впевненою, здоровою, планувати своє життя, не залежати від обставин, народити здорових дітей. Минули часи, коли застосування контрацептивних препаратів пов'язували з негативними побічними ефектами, тепер оприлюднено доказові данні про значну кількість позитивних ефектів, що мають препарати з контрацептивним ефектом. Цей міжнародний день знаменує такий спосіб життя, де кожна вагітність - запланована і бажана. Правильне застосування контрацепції дає можливість жінкам і чоловікам самостійно приймати інформоване рішення з питань репродуктивного та сексуального здоров'я, фокусувати увагу на розширенні можливостей будувати майбутнє і обирати метод контрацепції з метою попередження незапланованої вагітності, зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, попередження абортів та профілактиці гінекологічних захворювань.

Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

З метою запобігання не бажаної вагітності, лікар-гінеколог запропонував гормональні таблетки, як це вплине на вагу? Систематичні клінічні дослідження свідчать про відсутність доказових даних щодо збільшення ваги під час вживання комбінованих оральних контрацептивів, в той же час існують в даній групі препарати, які навіть знижують вагу за рахунок виведення з організму надлишкової рідини.

Як дізнатися чи підходить мені маткова “спіраль”? Маткові засоби контрацепції не всі однакові і тільки лікар-гінеколог може визначити, після всебічного гінекологічного та загальносоматичного обстеження, в тому числі обстеження молочних залоз, який саме засіб підійде Вам. Необхідно врахувати не тільки контрацептивні, але й лікувальні властивості контрацептива.

Перед менструацією у мене виникає дратівливість, набряки, іноді нудота, головні болі, чи можливе покращення стану за допомогою препаратів для контрацепції, як мені радять лікарі? Описані симптоми включає в себе, так званий передменструальний синдром – патологія, яка ускладнює життя багатьом жінкам. Існують контрацептивні препарати, які усувають прояви передменструального синдрому, навіть його важких форм. Мінімальний курс лікування становить шість менструальних циклів, але застосування препаратів можливо значно триваліше для підтримки лікувального ефекту.

Чи можливо без додаткового лікування завагітніти в майбутньому, якщо я ще не родила і приймаю гормональні контрацептиви? Фертильність – здатність завагітніти – відновлюється після відміни гормональних контрацептивів без додаткового лікування. Існують гормональні контрацептиви, які містять складники, які утримуються в жіночому організмі ще 10-12 тижнів після відміни препарату і сприяють правильному формуванню нервової системи плоду.

Тривалий час зі своїм косметологом долаю проблеми шкіри обличчя – висипання та ріст волосся в небажаних місцях, мені порадили приймати гормональні контрацептиви, чи це може допомогти? Є комбіновані гормональні контрацептиви, які ефективні при запальних та незапальних вугревих висипаннях шкіри обличчя. Низькодозовані гормональні контрацептиви, що містять спеціальні компоненти мають антиандрогенну активність та зменшують підвищений ріст волосся у небажаних місцях після застосування протягом шести менструальних циклів.

Маю мастопатію, чи можу з метою контрацепції застосовувати гормональні таблетки? Запобігання небажаної вагітності при мастопатії за допомогою комбінованих гормональних контрацептивів можливо та безпечно і рекомендовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я, якщо нема інших обмежень. Така контрацепція може також зменшити ризик доброякісних змін молочної залози.

Маю нерегулярні менструації, призначили гормональні контрацептивні таблетки, але в даний час я не потребую запобігання вагітності, що робити? Комбіновані гормональні контрацептиви – медикаментозні препарати, якими не тільки можливо запобігати небажаної вагітності, але й усувати порушення гормонального балансу при якому виникають порушення менструального циклу. Для усунення гормональних змін та регуляції менструального циклу, навіть за відсутності статевого життя лікарі призначають комбіновані гормональні контрацептиви, використовуючи лікувальні властивості препаратів, які підбираються індивідуально після всебічного обстеження.  

Через який час після аборту можна застосовувати контрацептивні таблетки? Комбіновані гормональні контрацептиви безпечно та ефективно застосовувати зразу після аборту, як хірургічного, так і медикаментозного, з метою ліквідації гормонального стресу та запобіганню наступного аборту. 

Кожна з жінок неповторна та індивідуальна не тільки зовні. Саме тому правильний вибір комбінованих оральних контрацептивів забезпечить не тільки контрацептивний ефект та відсутність негативних побічних ефектів, а і, при необхідності, лікувальні властивості,  що вирізняють кожен окремий препарат. Для сучасної активної жінки сучасні методи запобігання вагітності - оптимальний вибір, що поєднують зручність, безпечність, доступність, індивідуальність, красу, ефективність правильний та індивідуальний вибір за принципом - "В єдності та гармонії", може здійснити тільки лікар-гінеколог, який визначить препарат, або інший метод контрацепції  необхідний саме Вам, вивчить Ваш гінекологічний стан, супутню патологію, гормональний фон, використає додаткові медикаментозні ефекти для створення комфортного здорового життя та бажаної вагітності кожної конкретної жінки.