Рак шийки матки – запобігти простіше, ніж лікувати – знайди для себе час



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Рак шийки матки дуже поширена злоякісна пухлина жіночих статевих органів і у структурі злоякісних пухлин, що виникають у жінок посідає друге місце. Щорічно в світі реєструється понад 500 тисяч  нових випадків раку шийки матки, понад 200 тисяч жінок помирає від цієї хвороби щорічно. Як причина смерті від раку жіночих статевих органів -захворювання займає друге місце, в той же час серед жінок працездатного віку – перше місце. Лікування такої недуги включає хірургічні втручання, променеву та хіміотерапію,  які тим більше ефективні, чим на більш ранній стадії виявлена злоякісна пухлина, але у той же час рак шийки матки – це злоякісна пухлина, яку можна повністю попередити, якщо вчасно та якісно здійснювати профілактичні огляди у лікаря-гінеколога та лікувати фонову (ерозії, запальні процеси, поліпи шийки матки) та передракову (дисплазії) патологію, які перебігають практично ніяк себе не виявляючи і тому, не особливо турбуючи жінку, не спонукають її до візиту до лікаря-гінеколога. Враховуючи, що рак шийки матки загальносвітова проблема існує спільна точка зору на запобігання даної патології – жінка зобов'язана регулярно відвідувати лікаря-гінеколога, з кольпоскопічним (прижиттєве мікроскопічне дослідження поверхневих тканин шийки матки) та цитологічним (мікроскопічне дослідження клітин шийки матки) дослідженнями, при потребі мікробіологічним (виявлення мікроорганізмів, що спричинили те чи інше захворювання шийки матки), своєчасно сповіщати лікаря про виникнення болі та патологічних виділень з піхви. Попередження раку шийки матки спільна справа жінки та її лікаря-гінеколога. 
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Як попередити рак шийки матки? Попередження, або профілактика раку шийки матки складається з двох складових частин – первинного – усунення внутрішніх та зовнішніх факторів (найважливіші – незахищений секс, що веде до інфікування вірусом папіломи людини та іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом та тютюнопаління), що спричиняють злоякісні захворювання, перехід до здорового харчування, підвищення активності захисних сил організму до шкідливих факторів; та вторинного, що передбачає своєчасне та якісне виявлення та лікування передракових захворювань та подальше якісне спостереження таких пролікованих жінок.

Наскільки часто треба відвідувати лікаря-гінеколога з метою профілактичного огляду? При відсутності будь-яких скарг, або появи будь-яких нових чинників, що можуть провокувати виникнення та розвиток захворювання шийки матки, згідно наказу МОЗ України – обов'язковий профілактичний гінекологічний огляд жінок, віком від 18 років, або від початку статевого життя, не рідше одного разу на рік та цитологічне обстеження шийки матки не рідше одного разу на три роки.

Чи можна самій жінці виявити у себе рак шийки матки? Самій жінці виявити у себе рак шийки матки і довести його наявність неможливо. Діагноз рак шийки матки встановляється лише лікарем за результатами комплексного обстеження, найвагомішим з яких є морфологічне дослідження, що полягає у спеціальному дослідженні найбільш підозрілого шматочка тканини шийки матки, що обирається під час кольпоскопічного дослідження тканини шийки матки. Але сама жінка може виявити в себе зміни – між меструальні кров'янисті виділення, болі внизу живота, кров'янисті виділення після статевого акту, водянисті, жовті, коричневі, або червоні виділення з піхви, руді, або червоні виділення в менопаузі та звернутися для подальшого до обстеження до лікаря-гінеколога, який, після дообстеження встановить вірний діагноз та визначить необхідне лікування.

Хочу обстежитися у лікаря-гінеколога з приводу виявлення хвороби шийки матки, але не знаю в чому воно полягає і наскільки це болісно? Обстеження з приводу патології шийки матки проводиться лікарем-гінекологом, при наявності у нього відповідного обладнання. Спочатку лікар у розмові з пацієнткою виявляє її скарги,  установлює, що її тривожить, потім здійснює огляд зовнішніх та внутрішніх статевих органів, проводить мікроскопічне дослідження тканин шийки матки та забирає матеріал для цитологічного дослідження – виявлення якості клітин шийки матки на наявність звичайних, передпухлинних та злоякісних клітин. При виявленні патології шийки матки забирає матеріал, що дозволяє виявити інфекції, що передаються статевим шляхом – віруси, бактерії, гриби. При необхідності можливий забір матеріалу для морфологічного дослідження. Всі діагностичні маніпуляції здійснюються обережно і безболісно.

Лікую ерозію шийки матки, мій лікар сказав, що це не рак, втім рекомендував зробити біопсію, але я дуже хвилююсь, може це не обов'язково? Біопсія – морфологічне, або гістологічне дослідження тканини у даному випадку шийки матки при лікуванні ерозії шийки матки є обов'язковим, полягає у мікроскопічному дослідженні шматочка тканини, яку забирають прицільно, під мікроскопом-кольпоскопом, визначаючи найбільш патологічне місце шийки матки  і саме цей метод діагностики визначає вибір методу лікування. Даний метод діагностики, при потребі, знеболюється і тому безболісний, хвилюватися потреби нема, а уникання даного методу діагностики може привести до хибного діагнозу.

При обстеженні у гінеколога виявили початковий рак шийки матки, чи означає це, що після лікування я не зможу мати дітей? При виявленні початкового раку шийки матки у фертильному віці здійснюється ретельне обстеження, яке дозволяє достеменно встановити наявність злоякісної пухлини, її морфологічну форму та розповсюдженість у жіночому організмі, а також наявність збудників, що привели до виникнення недуги, що дає можливість якісно та вчасно полікувати пацієнтку, усунути імовірність повернення захворювання та дати можливість, при ретельному спостереженні, мати вагітності та пологи, при тому саме таке лікування та попереднє захворювання не є протипоказом для проведення пологів через природні пологові шляхи.

Якщо видалили дисплазію на шийці матки, чи гарантовано не буде раку шийки матки? Сучасне лікування диспластичних недуг шийки матки має бути комплексним і, після повного обстеження,  складається з кількох етапів – усунення впливу вірусних та бактеріальних чинників, що спричинили недугу, корекцію співвідношення піхвових мікроорганізмів, видалення патологічної ділянки шийки матки, повторний курс відновлювальної протизапальної терапії, на фоні відновлення мікрофлори піхви, активації місцевих та загальних захисних сил жіночого організму, нормалізації гормонального балансу,  посилення процесів загоювання та відновлення слизової шийки матки. Після проведення такого комплексного лікування потрібно здійснювати ретельне спостереження з кольпоскопічним (мікроскопічним) та цитологічним дослідженнями. При дотриманні всіх рекомендацій імовірність повернення захворювання мінімальна.

Чи гарантує цитологічне обстеження від раку шийки матки? На жаль, в медицині немає жодного дослідження, яке дає 100% гарантію – цитологічне обстеження також може бути, як хибнопозитивним, так і хибнонегативним, але у комплексному обстеженні шийки матки разом з клінічними та кольпоскопічним дослідженнями цитологічне дослідження, особливо прицільне, під контролем мікроскопу вважається ефективним і застосовується у всіх країнах.

Утримання серед жіночого населення значної частоти фонових (ерозії, запальні процеси, поліпи шийки матки) та передракових (дисплазії) недуг шийки матки, їх тривалий і рецидивуючий перебіг, повільний розвиток злоякісних пухлин шийки матки -дає можливість хворій та її лікарю вчасно діагностувати, якісно пролікувати, виявлені хвороби шийки матки і запобігти розвитку раку шийки матки та забезпечити тривале та якісне життя жінці, а регулярне відвідування лікаря-гінеколога з метою профілактичного обстеження шийки матки може врятувати життя тисячам  пацієнток.