Як завагітніти і стати щасливою мамою? 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 






На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
Щорічно в світі біля 1 млн. сімейних пар звертаються за медичною допомогою з приводу непліддя. Згідно даних МОЗ України у 40% випадків це пов’язано з жіночим фактором, у 40% - з чоловічим, а у 20% пар є поєднані проблеми подружжя. Головною причиною непліддя на сьогоднішній день вважають статеві інфекції та їх наслідки. Запліднення – процес сполучення зрілої чоловічої (сперматозоід) та жіночої (яйцеклітини) статевих клітин, внаслідок чого утворюється клітина, яка є початком нового організму. Під час статевого збудження мускулатура матки скорочується, зовнішній отвір шийки матки дещо відкривається, слизовий корок виступає з шийки матки та огортається спермою, що потрапила в піхву. Після статевого акту слизовий корок зі сперматозоідами всмоктується зворотньо в шийку матки. Головною умовою проникнення сперматозоідів в матку є їх здатність до самостійного пересування. Сперматозоіди прямують з кислого середовища піхви в лужне середовище каналу шийки матки. В кислому середовищі піхви частина сперматозоідів гине, або втрачає життєздатність.  В лужному середовищі каналу шийки матки, порожнини матки та маткових труб, яке сприятливе для життєдіяльності сперматозоідів, їх активність та здатність до руху зберігається до 3-4 діб, а здатність до запліднення до 48 годин. Сперматозоіди, що потрапили до порожнини матки, пересуваються в маткові труби де і зустрічаються з яйцеклітиною, яка зберігає здатність до запліднення 12-24 години. Яйцеклітина після овуляції (вихід її з фолікула, де вона утворилася в яєчнику) потрапляє в маткову трубу де і відбувається злиття яйцеклітини та сперматозоіда – запліднення. З цього моменту починається вагітність. На 6-7 день від запліднення зародок потрапляє в матку де продовжується його розвиток.

Чи імовірно завагітніти під час менструальних виділень?
Нормальний менструальний цикл характеризується: тривалістю циклу (21-35 днів), тривалістю кров'янистих виділень (4-7 днів), об’ємом менструальної крововтрати (50-80 мл.), наявністю, чи відсутністю болі під час менструальних виділень, безпосередньо перед ними. Менструація – не початок, а кінець циклічних фізіологічних процесів, що тривали три-чотири тижні, вона свідчить про закінчення процесів, що мали підготувати жіночий організм до вагітності. Фізіологічні зміни, що ритмічно повторюються відбувають у головному мозку, яєчниках, матці, слизовій оболонці піхви, шийки матки, маткових трубах, в усьому організмі. Найбільша можливість завагітніти під час овуляції (приблизно 12-14 день менструального циклу при 28-денному циклі), не виключена можливість завагітніти в любий день менструального циклу в тому числі і під час менструації. Це особливо можливо при нерегулярному менструальному циклі, при короткому циклі (21 день і менше), коли утворюється одночасно дві і більше яйцеклітини, коли не менструальна кровотеча (гінекологічні захворювання тіла, або шийки матки) симулює менструацію.

Чи можна завагітніти, коли годуєш грудьми?
За даними різних досліджень при годуванні грудьми менструація відновлюється протягом  6 міс. після пологів у 11,1-39,4% випадків, а контрацептивна ефективність лактаційної аменореї (тобто відсутності менструації під час грудного вигодовування) становить 94,5-100%. Протизаплідна ефективність знижується у випадках зменшення кількості грудного молока та початку введення догодовувань дитини. Слід пам’ятати, що висока ефективність до 6 міс. можлива лише за умов виключно грудного вигодовування та відсутності менструацій, початку годування грудьми відразу після пологів, максимальна ефективність досягається при годуванні не менше 8-10 разів на добу. При спробі ввести догодовування ефективність методу знижується.

Хочу завагітніти, в які дні циклу можливість більша?
Найбільша імовірність завагітніти під час овуляції (вихід яйцеклітини з фолікула). Цей період, переважно, припадає на середину менструального циклу (приблизно), або вираховується методом вимірювання базальної температури (значно точніше) – ознакою овуляції є підвищення базальної температури та поява підвищеної кількості прозорих виділень з піхви подібних до вигляду білку курячого яйця. Утримання від статевого акту напередодні овуляції протягом 3-х діб збільшує життєздатність та зрілість сперматозоїдів і, відповідно, підвищує імовірність завагітніти.

Чи потрібна якась підготовка, щоб завагітніти?
Якщо Ви вирішили завагітніти потрібно потурбуватися про своє здоров'я – відвідати лікаря терапевта з метою виявлення захворювань та лікування наявних, особливо хронічних хвороб, це дозволить усунути та попередити можливі проблеми під час вагітності, коли для лікування дозволені далеко не всі лікарські препарати. Потрібно відвідати лікаря-стоматолога щоб санувати можливі каріозні зуби, при потребі – лікаря-отоляринголога (лор), щоб санувати можливі вогнищі інфекції (гайморіт, тонзиліт, риніт), або переконатися, що вони відсутні. Щоб оцінити стан гінекологічних органів, наявність, чи відсутність гінекологічних захворювань, інфекційних чинників, отримати поради щодо швидшої можливості завагітніти обов'язково потрібно відвідати лікаря-гінеколога. Щоб швидше завагітніти та мати щонайменше проблем під час вагітності потрібно відмовитися від сигарет не менше ніж за 6 міс. до зачаття, щоб токсичні речовини встигли покинути жіночий організм, потрібно постаратися нормалізувати свою вагу, приділити увагу фізичним вправам, особливо спрямованим на укріплення м’язів тазового дна та передньої черевної стінки, намагайтеся не нервуватися і не перевтомлюватися, за 3-4 міс до зачаття потрібно почати приймати вітаміни для майбутніх мам – особливо важливі – фолієва кислота та йод. При дотриманні цих простих правил все обов'язково вийде.

В якій позі займатися сексом, щоб швидше завагітніти?
В переважній більшості випадків сперма (суміш сперматозоїдів з секретом статевих залоз) потрапляє головним чином у заднє склепіння піхви, куди повернута шийка матки. Зовнішнє вічко каналу шийки матки стикаючись зі спермою, що знаходиться у піхві сприяє проникненню сперматозоїдів у матку. При наявності у минулому гінекологічних захворювань, оперативних втручань, або внаслідок індивідуального зміщення шийки матки, цей процес може порушуватися і, потрібно після статевого акту полежати на животі, або на спині притуливши коліна до грудей, або на правому чи лівому боці. Ваш лікар-гінеколог допоможе обрати положення потрібне саме Вам. У всякому разі, при відсутності відомостей про індивідуальні особливості положення матки, можна скористатися всіма положеннями почергово по 10-15 хвилин і не вставати з ліжка протягом 20-30 хвилин.

Наскільки швидко можна завагітніти після вживання протизаплідних таблеток?
З метою попередження небажаної вагітності, забезпечення  здоров'я та високої якості життя жінок протизаплідні таблетки (комбіновані оральні контрацептиви) достатньо широко застосовують в світі – в Німеччині, Франції, Великобританії їх приймає 40-45% жінок, в Данії 50%, в Україні до 5%. Сучасні препарати не потребують перерв ані під час вживання, ані перед вагітністю. Спроможність вагітніти відновлюється без додаткового лікування через 1-3 місяці, але завагітніти можна і відразу після відміни препарату. Протизаплідні препарати, що містять спеціальні вітамінні доповнення навіть використовують, як передгравідарну підготовку (підготовку до вагітності), і, утримуючися в жіночому організмі 10-12 тижнів поспіль запобігають вадам нервової системи майбутнього малюка.

Якщо прийняла рішення завагітніти, чи варто допити протизаплідні таблетки з початої вже упаковки?
Так, обов'язково. Припинення курсу вживання комбінованих оральних контрацептивів може викликати порушення менструального циклу, не циклічні кровомазання, кровотечі, що може потребувати додаткового лікування.

Наскільки можливо завагітніти у 39 років?
Завагітніти та родити в такому віці реально. Якщо Ви бажаєте завагітніти потрібно попередньо отримати консультації лікарів – гінеколога та терапевта, щоб запобігти виникненню ускладнень, як під час вагітності так і пологів. У такому віці підвищуються ризики виникнення генетичних відхилень, тому разом з чоловіком бажано отримати консультацію лікаря-генетика. Якщо Ви вирішили стати мамою слідкуйте за харчуванням, відмовтеся від шкідливих звичок, не перевтомлюйтеся, не нервуйтеся, частіше бувайте на свіжому повітрі, вживайте необхідні вітаміни, виконуйте настанови свого лікаря-гінеколога і  Вам все вдасться.

Майже кожна жінка має більші чи менші ризики стосовно вагітності, при дотриманні всіх рекомендацій лікаря, максимально відповідальному відношенню самої жінки до планування вагітності та її перебігу імовірність родити здорового малюка є, як у молодої, так і у зрілої жінки.