Секс після пологів




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


Чи є безпечні сексуальні відносини після пологів? Або як застосовувати  контрацепцію у післяпологовий період, коли існує грудне вигодовування.
Лікарі акушери-гінекологи рекомендують планувати наступну вагітність не швидше, як через два-три роки після попередніх пологів. Якщо вагітність натає раніше ніж через два роки підвищується ризик розвитку ускладнень – малокрів'я, кровотеч, затримка розвитку плода.

До 70% пар починають статеве життя в перші місяці після пологів і, не завжди, дотримуються якісного використання засобів контрацепції. Отже, до 28-30% жінок звертаються в медичні установи для переривання вагітності у перший рік після пологів, що негативно впливає на здоров’я молодих матерів. Не припустимо велика кількість абортів, що погіршують жіноче здоров’я, у період коли молода мама знаходиться під ретельним спостереженням лікаря-гінеколога спонукає до пошуків прийнятного методу запобігання не бажаної в даний час вагітності. Грудне вигодовування не гарантує надійної контрацепції. Існують контрацептивні рішення дозволені і рекомендовані матерям, що годують. В період грудного вигодовування при виборі контрацептива важливо враховувати: відсутність впливу на лактацію та якість молока, низький ризик виникнення запальних захворювань, зручний режим застосування, оборотний вплив на здатність до зачаття. Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

У мене немає менструацій після пологів, чи означає це, що я не завагітнію?
Перша овуляція після пологів може бути через 4 тижні, якщо відсутнє грудне вигодовування і через 14-15 тижнів при грудному вигодовуванні. За даними різних науково-медичних досліджень у 20-70% жінок овуляція ( а тобто і здатність завагітніти) випереджає першу менструацію. Крім того через 7-8 тижнів повністю відновлюється ендометрій (внутрішній шар порожнини матки) та приходить до допологової норми об'єм порожнини матки, що створює умови до розвитку вагітності. У переважної більшості жінок, через 6-8 тижнів при відсутності грудного вигодовування і через 8-12 тижнів при змішаному годуванні відновлюються менструаціі і відбувається овуляція і, відповідно, здатність завагітніти.

Я годую і не маю менструацій – наскільки це надійний метод контрацепції?
Відсутність менструації при грудному вигодовуванні (лактаційна аменорея) не свідчить про наявність  100% ефекту запобігання вагітності, але достатньо ефективно якщо – відсутня менструація, має місце виключно грудне вигодовування, перерви між годуванням складають не більше 3-4 години вдень та 5-6 годин вночі, а також якщо після пологів минуло не більше шести місяців.

До вагітності користувалися календарним методом контрацепції, коли я можу до нього повернутися?
Календарний (циклічний) метод не рекомендований жінкам після пологів та абортів до відновлення регулярного менструального циклу упродовж 4-6 менструальних циклів у зв'язку з можливими змінами тривалості менструального циклу та термінів овуляції і, відповідно, зміщення та подовження так званого “небезпечного” періоду, коли імовірність завагітніти найбільша.

Моїй донечці лише чотири тижні, менструацій нема, годую, чи можу користуватися презервативом для запобігання вагітності?
Презерватив належить до бар'єрних засобів контрацепції. Вважається, використовується він тимчасово, коли застосування інших методів відстрочено. При правильному використанні та відсутності алергічних реакцій на латекс (з цього матеріалу зроблені презервативи) та мастильні речовини може бути застосований, як контрацептив. В той же час здійснює захист від інфекцій, що передаються статевим шляхом, не впливає на грудне вигодовування та може поєднуватися з іншими контрацептивами.

Родила три місяці тому, годую, мій лікар-гінеколог призначила з метою контрацепції гормональні таблетки, чи не пошкодить це мені і дитині?
Існують таблетки, які містять дуже маленьку дозу одного з гормонів (так звані міні-пілі),  ці препарати не шкодять матері, не впливають на якість та кількість грудного молока, не впливають негативно на здоров’я малюка. Препарати надійні тільки при ретельному дотриманні режиму вживання (день і час).

Наскільки дійові та безпечні внутрішньоматкові методи запобігання вагітності у перший рік після пологів?
В теперішній час існує два різновиди внутрішньоматкових контрацептивних засобів – металовміщуючі (мідь, срібло, золото), які не містять гормонів, вивільняють в порожнину матки часточки металу і здійснюють контрацепцію за рахунок місцевого запального процесу; та гормоновиділяючі, які містять резервуар з гормоном і, при подобовому виділенні його в порожнину матки, здійснюють контрацепцію за рахунок місцевої дії гормону. Внутрішньоматкові гормональні системи на тепер вважаються найсучаснішим та безпечним методом контрацепції, що не впливає на об'єм лактації, якість молока та розвиток дитини. Введення внутрішньо маткової гормональної системи здійснює лікар-гінеколог після відповідного обстеження, при наявності здорової шийки матки. Термін її дії три, або п'ять років.

Мала одні пологи, через  п’ять місяців лікар порекомендувала і поставила мені гормональну спіраль, все добре, я задоволена, але тепер (пройшло чотири роки) ми з чоловіком бажаємо мати другу дитину – наскільки це можливо?
Видалити внутрішньоматкову гормональну систему можливо у будь-який час при бажанні вагітності. Вагітність настає у понад 90% жінок протягом першого року після видалення системи, що відповідає рівню даного показника у загальній жіночій популяції., але може наступити вже в першому циклі після видалення системи. Розвиток вагітності благополучний і не залежить від попереднього застосування гормональної системи. Лікар-гінеколог, який видалить гормональну систему надасть поради щодо максимального наближення бажаної вагітності.

Після народження синочка,  перебуваю у декретній відпустці, годую груддю – порадьте не дорогий та безпечний метод запобігання вагітності?
Методи контрацепції потрібно підбирати індивідуально, це, безумовно може зробити Ваш лікар-гінеколог. Вибір методу залежить від стану Вашого гінекологічного та загального здоров’я, бажанні мати короткотермінову, чи довгострокову контрацепцію, індивідуальних побажань. При великій кількості методів контрацепції, що існують в даний час можливо підібрати прийнятний саме Вам метод запобігання вагітності. Що стосується фінансової вартості, то існують розрахунки згідно яких вартість використання найбільша у презерватива, друге місце посідають гормональні контрацептиви, третє гормональні внутрішньоматкові системи, найдешевше - мідьвміщуючі внутрішньо маткові спіралі. 

Вибір методу контрацепції завжди важливий у житті подружньої пари, але це набуває особливого змісту після пологів, під час грудного вигодовування дитяти, коли потрібно врахувати не тільки прийнятність та безпечність для мами і тата, не тільки ефективність запобігання вагітності та можливість, при бажанні, щонайшвидше наступної вагітності, не тільки гінекологічне та тілесне здоров’я молодої мами, але й безпеку для дитини, вплив на кількість та якість грудного молока.