Вплив гепатитів на жіноче здоров’я



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Вірусні гепатити – захворювання всього організму, з переважним ураженням печінки, що викликано специфічною вірусною інфекцією, в залежності від виду якої розподіляються на вірусні гепатити А, В, С, D, Е. До 90% випадків недуги складають вірусні гепатити А і Е, які належать до “хвороб брудних рук” і передаються через брудні руки, заражений посуд, погано оброблену їжу, близький контакт з хворими, до 10% - це вірусні гепатити В, С, D, Е – інфікування відбувається через кров при переливанні крові, використанні забруднених лікарських та не лікарських (наприклад перукарських, косметологічних) інструментів, укуси комах, заражену слину, сечу, травмовані шкірно-слизові покриви. При вірусних гепатитах В і С у 25-30% випадків виникає цироз печінки, а у 10% злоякісне захворювання печінки – стани, що потенційно звужують тривалість життя. Гепатити можуть протікати без специфічних ознак, але можуть проявлятися нудотою, блювотою, порушенням сну, зниженням, або відсутністю апетиту, жовтяницею шкірних покривів, свербежем шкіри, запорами, або проносами, болями  у суглобах та правому підребер'ї.

Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що понад 150 млн. людей на Землі інфіковані вірусом гепатиту С. В Україні інфікування вірусами гепатитів серед вагітних складає 1,1% - гепатит В та 3,1% - гепатит С. При тому імовірність розвитку хронічних форм інфекції у перинатальний період (період від 28 тижні вагітності, що включає період пологів і закінчується через 168 годин після народження, за класифікацією ВООЗ, прийнятої в ряді країн,  з 22 тижня вагітності ) хронічних форм інфекції, які можуть прогресувати у цироз печінки та рак печінки перевищує 90%. 
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Маю цироз печінки, внаслідок гепатиту С, постійно лікую порушення менструального циклу, наскільки це пов'язано з наявністю гепатиту? У пацієнток з цирозом печінки, внаслідок розвитку обмінних та гормональних порушень, часті порушення менструального циклу – від менструальних кровотеч до відсутності менструацій (аменореї). При обстеженні інфекціоністом, терапевтом і гінекологом визначається ступінь порушень пов'язаних з відхиленнями функції печінки та гінекологічною патологією і разом підбирається лікування, яке нормалізує менструальний цикл і, одночасно, не погіршить стан печінки та перебіг гепатиту.

Маю гепатит С, планую вагітність, чи існує імовірність зараження недугою моєї дитини? Імовірність зараження вірусом гепатиту С плодом від інфікованої матері, за даними сучасних досліджень, складає по даним різних джерел 5-15%. Зараження зазвичай відбувається під час пологів і попередити його неможливо. При тому в разі інфікування плоду, вірус гепатиту С в його організмі розмножується швидше, ніж в організмі матері кількість вірусу збільшується значно швидше, що створює високе вірусне навантаження і пришвидшує ураження клітин печінки та посилює агресію вірусу, що значно утруднює лікування. Така ситуація  обумовлена  не станом захисних сил плоду, а зміною властивостей вірусу, що відбулися в організмі матері, де у зв'язку з вагітністю зменшується кількість захисних імунних клітин, з метою захистити плід, що у свою чергу веде до збільшення швидкості розмноження вірусу. Але ситуація може змінитися, якщо отримати курс противірусної специфічної терапії, а потім планувати вагітність. 

Звернулася до гінеколога з приводу надмірних менструацій, призначили обстеження, в тому числі і на наявність гепатиту, для чого це потрібно? Обстеження на гепатити проводять для виявлення захворювання у пацієнтки, у якої хвороба ніяк не проявляється. Мета обстеження – виявлення скритого, прихованого перебігу захворювання, або виявлення його попереднього перенесення, або його наслідків при хронічному перебігу. Наприклад гепатит С майже у 80% випадків перебігає замасковано і може тривати роками і виявитися вже на стадії цирозу, або раку печінки. Обстеження проводять для своєчасного лікування наявного гепатиту та врахуванні такої патології при обстеженні та лікуванні у даному випадку гінекологічної патології. У більшості лікувальних закладів, в тому числі країнах Європи, обстеження на наявність гепатитів є обов'язковою складовою обстеження пацієнта перед початком лікування.

У мене хронічний гепатит С, як вплине вагітність на його перебіг?  Вплив вагітності на перебіг хронічного гепатиту  залежить від враженості фіброзом  тканини печінки та її функціональної можливості, тобто чим більше враженість фіброзом, іншими словами чим ближче гепатит до цирозу, тим збільшуються ризики взаємного впливу гепатиту і вагітності, тому такі ризики оцінює гінеколог разом з терапевтом-гепатологом, або інфекціоністом і визначається у кожному конкретному випадку.

Чи можлива вагітність при наявності цирозу печінки, що виник внаслідок наявності хронічного гепатиту?  Вагітність у пацієнток з цирозом печінки малоймовірна (45 випадків на 100 000 жінок дітородного віку) внаслідок гормональних та обмінних порушень, що приводять до порушень менструального циклу по типу – аменореї (відсутність менструацій) та ановуляції (порушення процесу дозрівання яйцеклітини), якщо вагітність все ж таки розвивається пацієнтка потребує особливої уваги, внаслідок можливості виникнення ускладнень – кровотечі з вен стравоходу 18-23%, післяпологові кровотечі 7-10%, печінкова недостатність, яка розвивається практично у кожної четвертої жінки з такою недугою.

Чи можливо грудне вигодовування при наявності гепатиту В? При гепатиті В ризик інфікування плоду високий і в пологах та при  грудному вигодовуванні може сягати 90%, але інфікування можна попередити вакцинацією та профілактичною противірусною терапією під сумісним контролем лікарів гінеколога та інфекціоніста.

Як відбувається зараження гепатитом? Гепатитом типів А і Е, здійснюється через брудні руки – недуги так і називають – “хвороби брудних рук” (брудні руки, заражений посуд, погано оброблену їжу, близький контакт з хворими), гепатитів типів В, С, D – відбувається через кров при переливанні крові та її складників, використанні забруднених голок, стоматологічних, операційних, або перукарсько-косметологічних інструментів, незахищений статевий контакт незалежно від його виду з особою інфікованою вірусом гепатиту С, від матері до дитини під час пологів.

При наявності гепатиту С у матері, чи можливо запобігти інфікуванню дитини, якщо виконати кесарів  розтин? При гепатиті С ризик інфікування дитини значно менше, ніж при гепатиті В, - 5-15%, але його ніяк не можна запобігти. Кесарів розтин не знижує імовірності передачі вірусу гепатиту С.

У чоловіка гепатит, як повестися його дружині? Жінці потрібно звернутися до інфекціоніста, або терапевта обстежитися лабораторно, щоб з'ясувати наявність чи неприсутність недуги у неї. При її відсутності вживаються заходи для профілактики інфікування майбутньої матері.  У випадку наявності у чоловіка гепатиту С йому пропонується специфічне лікування, яке у 95% випадків приводить до загибелі інфекції і мінімізує ризик інфікування жінки. При наявності гепатиту В – проводять планову вакцинацію жінки.

Чи можливо ЕКЗ (екстракрпоральне запліднення) при наявності гепатиту? Можливо, після відповідної підготовки, яку проводять гінекологи сумісно з інфекціоністами. При наявності гепатиту В у чоловіка вакцинують жінку до початку ЕКЗ, якщо інфікована жінка чоловік також має бути вакцинований до початку процедури ЕКЗ. При наявності гепатиту С як у жінки так і у чоловіка проводиться противірусна терапія. Така підготовка спрямована на збільшення імовірності успішності ЕКО та зменшення імовірності інфікування плоду.

Специфічне лабораторна діагностика  дозволяє діагностувати гепатит, визначити його вид, стадію перебігу та провести відповідне лікування. Попередню діагностику проводять лікарі будь-якого профілю, направляючи на поглиблене обстеження до лікаря-інфекціоніста, разом з яким проводять лікування основного захворювання з приводу якого звернулася пацієнтка до лікаря-гінеколога. Якщо жінка планує вагітність оптимально попередньо здійснити обстеження, при виявленні гепатиту – найкращим засобом профілактики передачі гепатиту С – є його лікування до заступлення вагітності, а гепатиту В – одночасна вакцинація в першу добу життя новонародженого та медикаментозна профілактика внутрішньоутробного інфікування у матерів з високим вірусним навантаженням в терміни, що визначить лікар гінеколог, який спостерігає вагітну.