Здоров'я жінки після 40 або оксамитовий сезон жіночого життя. Як зробити його максимально приємним


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Жіночий вік «СОРОК ПЛЮС» - це життєвий період найбільшої активності жінки у сім'ї та суспільстві, що у великій мірі обумовлено самопочуттям жінки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я більше 45% жінок нашої планети перебувають у віці понад 45 років, а серед жінок України – це ледве не половина жінок – більше 13 млн. Хорошу фізичну та розумову форму, здоров'я, красу, здатність до навчання та самовдосконалення, цікавість до життя потрібно зберегти на довгий час, за рахунок підтримання правильного гормонального балансу, бо саме гормони (жіночі та чоловічі) та правильне їх співвідношення забезпечують функціонування органів та систем жіночого організму. Фізіологічні зміни концентрації гормонів у жіночому організмі починаються від 35 років і тривають вподовж подальшого життя жінки. Гормональні коливання супроводжуються порушеннями менструального циклу (рясні, або скудні, часті, або рідкі, або не циклічні), та порушеннями, що стосуються різних органів і систем -  подразливість, плаксивість, тривожність, порушення сну, погіршення пам'яті, приливи, пітливість, слабкість, головні болі, підвищення артеріального тиску, болі у м'язах та суглобах, порушення сечовипускання, підвищення ваги, атрофічні зміни шкіри, слизової піхви, сечових шляхів, судин, коливання глюкози крові, навіть до розвитку цукрового діабету, тощо. Такі гормональні порушення відбуваються у кожному жіночому організмі, але у 50-80% випадків – супроводжуються помірним та важким ступенем їх проявів. Такі проблеми спонукають жінок звертатися до лікарів, як правило, терапевтів, невропатологів, травматологів, дерматологів, урологів, в залежності від переваг тієї чи іншої симптоматики. В той же час важливо усвідомити, що досягнення ефекту лікування у таких випадках без коректування гормонального балансу лікарем-гінекологом неможливо, тому лікування має бути комплексним. У країнах Європи понад 40% жінок отримують замісну гормонотерапію, в Україні лише 1-2%. Така ситуація утримується завдяки необізнаності лікарів та пацієнток і лише незначна частина жінок не отримує лікування внаслідок наявності протипоказів до препаратів.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Як довго можуть турбувати прояви згасання менструальної функції? Інтенсивність симптомів згасання менструальної функції може коливатися від легкого ступеня – 15-16%, до помірного – 30-33% та важкого ступеня – понад 55-60%. Немає жодних достовірних ознак, які б прогнозували важкість та тривалість клімактеричних розладів. В той же час відомо, що клімактеричні розлади утримуються ще 3-5 років після настання менопаузи, у 10% жінок такі прояви утримуються понад 10 років після настання менопаузи, у 16% пацієнток симптоми утримуються навіть до 85 років.

Мені 49 років, останні кілька років лікую в уролога нетримання сечі, тепер мене посилають до гінеколога, хоч мене нічого гінекологічного не турбує, як поступити? Періодичний огляд гінеколога, особливо у період гормональної перебудови, вкрай важливий, для своєчасного виявлення можливої гінекологічної патології, яка у значній мірі ніяк себе не проявляє, в той же час важлива корекція лікарем-гінекологом гормонального балансу, яка обов'язкова у такому віці, що може позитивно вплинути на перебіг урологічного недуга. У цілому в період гормональної перебудови 25% жінок повідомляють про наявність нетримання сечі, болюче та часте сечовипускання, тому поєднані зусилля лікарів гінеколога та уролога значно пришвидшать одужання.

Мені 52 роки, за останній рік маю повторний перелом руки, хоч навіть і не дуже сильно вдарилася, чи можливо запобігти таким проблемам в подальшому? В період гормональної перебудови – виникає  остеопороз, який виникає у 30-40% жінок і полягає у втраті кісткової маси під впливом зниження концентрації статевих гормонів, що відбувається у жіночому організмі. За перші 5 років менопаузи жіночий організм може втратити до 30-35% кісткової маси, в подальшому втрачає до 5% кісткової тканини в рік. Все це збільшує ризик переломів кісток. Окрім комплексного лікування, що призначають лікарі-травматологи, у подальшому потрібні тривалі курси замісної гормонотерапії, препаратів кальцію та вітаміну Д, аби запобігти виникнення переломів кісток в подальшому.

Мені 36 років, з приводу фіброміоми видалили матку та яєчники, постійно турбують приливи, це що клімакс? Що робити? Пацієнткам після видалення матки та яєчників показана замісна гормонотерапія, яку повинен призначити лікар-гінеколог. Без відповідного лікування у таких жінок значно важче триває період гормональної перебудови, супроводжується значною втратою кісткової тканини (переломи, втрата зубів), серцево-судинними недугами, порушеннями обміну, тощо. Препарат, доза та тривалість замісної гормонотерапії підбирається індивідуально, але не менше ніж до досягнення середнього віку настання менопаузи.

Лікар-гінеколог призначив для лікування гормональний препарат, але маю підвищений артеріальний тиск, лікуюся у кардіолога та терапевта, які забороняють приймати гормони, як бути? У всіх європейський країнах серцево-судинні захворювання – основна причина смерті жінок в період зниження продукції жіночих статевих гормонів. Гормональні порушення самі по собі фактор ризику виникнення серцево-судинних захворювань. К 60-ти рокам понад 60% жінок страждають на серцево-судинні захворювання. Нормалізація гормонального балансу покращує стан серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск (разом зі специфічними гіпотензивними медикаментами), налагоджує ліпідний профіль та покращує стан судинних стінок, що уповільнює розвиток атеросклерозу. Отже замісна гормонотерапія, особливо призначена до 60 років, сприяє профілактиці та лікуванню серцево-судинних захворювань, що вже виникли.

Мені 54 роки, в останні 3-4 роки виникли проблеми зі шкірою - сухість, витончення, періодично свербіж, прищі – лікуюся у дерматолога, але мазі мало допомагають, може якісь медикаменти потрібні? Після 40 років завдяки гормональній перебудові жіночого організму, починається атрофія шкіри – атрофія всіх шарів шкіри, зменшення потової та сальної секреції, виникають акне (невеликі запалені вузлики на шкірі, переважно з нагноєнням), легкий, або навіть помірний гірсутизм (надлишковий ріст волосся по чоловічому типу).Вміст колагену, що підтримує пружність шкіри зменшується на 2,1% на рік у  перші 15 років менопаузи. Під впливом замісної гормонотерапії підвищується вміст колагену, поліпшується здатність шкіри до накопичення води,  посилюється функція потових та сальних залоз, покращується стан волосся та нігтів. На фоні замісної гормонотерапії проблеми зі шкірою вирішуються значно краще.

Стала набирати вагу (мені 48 років), здається не їм багато, усвідомлюю, що це погано, а похудати не можу, що робити? При зниженні рівня жіночих статевих гормонів, порушенні співвідношення між надходженням та витратою енергії і уповільнення обміну речовин маса тіла підвищується на 4-5% кожні 10 років гормональної перебудови. Підвищення маси тіла та перерозподіл жиру з формуванням ожиріння ще більше погіршує гормональні зміни, тому підтримування ваги дуже важливо. Впорядкування харчового раціону (овочі – соя, горох, чечевиця, насіння соняшника, капуста, часник, петрушка, фрукти, нежирне м'ясо, риба, зменшення цукру, солі, мучних виробів) на фоні збільшення фізичного навантаження (вправи, плавання, ходьба) та призначення замісної гормонотерапії – при довготривалому застосуванні забезпечить зниження та стабілізацію ваги, якісне повноцінне жіноче життя.

Маю порушення, що пов'язані з віковими зниженнями гормонів, призначили гормональний препарат, але може краще попити якісь трави? 3амісна  гормонотерапія вважається найкращим лікуванням для усунення клімактеричних порушень та змін пов'язаних зі зниженням продукції жіночих статевих гормонів. Препарати діють на рецептори гормонів, які розташовані в різних органах (статеві органи, головний мозок, грудні залози, серцево-судинна система, кістки, м'язи, сечовий міхур, шкіра, волосся, печінка, кишківник), що обумовлює різну симптоматику гормональних порушень та забезпечує зменшення та зникнення клінічних проявів захворювання при застосуванні правильного лікування та усунення дефіциту гормонів. Замісна гормонотерапія також запобігає великій кількості вікових змін у жіночому організмі. Застосування фітопрепаратів, що містять рослинні діючи речовини, можливо при наявності гормональних порушень. При правильно підібраному фітопрепараті, здійснюється вплив на гормонально залежні органи та системи, завдяки слабкій гормональній дії. При ретельному та тривалому застосуванні фітопрепаратів можна сподіватися на тривалий терапевтичний ефект.

Отже профілактика вікових гормональних порушень пацієнток старше 40 років повинна починатися задовго до менопаузи, вчасне призначення замісної гормональної терапії надасть можливість знизити ризики виникнення серцево-судинних захворювань, втрати кісткової тканини, інших соматичних захворювань виникнення яких пов'язано  з гормональними порушеннями. Важливим фактором жіночого здоров'я є стиль життя жінки – її фізичні та розумові навантаження. В цілому в період гормональної перебудови рекомендовано помірне фізичне навантаження (вправи, ходьба), багатошаровий одяг, щоб уникнути коливань температури, зниження ваги, замісна гормонотерапія. Спостереження пацієнток лікарем-гінекологом, корекція гормонального стану, лікування соматичної патології разом з суміжними спеціалістами проводиться по життєво з урахуванням індивідуального статусу здоров'я.