Папіломи та кондиломи. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

 Розширена версія статті тільки у відео. 


       
На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

 
 
 Папіломи, гострокінцеві кондиломи –  бородавчасті підвищення на шкірно-слизових покривах статевих органів, що мають м’яку основу – клінічні прояви типової папіломавірусної інфекції. Папіломавірусна інфекція одна з найбільш розповсюджених вірусних інфекцій, її розповсюдженість сягає 85-88% населення планети, в залежності від регіона, передається статевим шляхом. Крім окремих папілом можуть бути їх обширні розрощення, що мають широку основу. При приєднанні вторинної інфекції пацієнток турбують свербіж та печія зовнішніх статевих органів та піхви. Факторами ризику розвитку папіломавірусної інфекції та її проявів є – ранній початок статевого життя, велика кількість статевих партнерів, наявність партнерів, що мали сексуальні контакти з вірусінфікованими особами, наявність інших інфекцій (вірус простого герпесу, гонорея, хламідіоз, сифіліс, трихомоніаз, тощо), паління, надмірне вживання алкоголю, молодий вік, ендометріоз, вагітність, авітоміноз, зниження захисних сил організму. Інкубаційний період коливапється від 1 до 12 місяців.
       
При наявності папілом на статевій губі, чи потрібно пройти якісь обстеження?
Обов'язково клініко-лабораторне обстеження, вульвоскопія – прижиттєве мікроскопічне дослідження тканин для виявлення ділянок підозрілих на наявність дисплазій та злоякісних пухлин, цитологічне та гістологічне обстеження, виявлення наявності папіломавірусної інфекції з метою призначення адекватного лікування.


Маю кілька місяців папіломи на статевих губах, чи може бути при цьому уражена шийка матки?
У 85% жінок, при наявності папілом зовнішніх статевих органів, які видно не озброєним оком і які бачить сама жінка, мають поширений характер клінічного прояву папіломавірусної інфекції – папіломи шийки матки, піхви, уретри, клітора, ділянки навколо заднього проходу, що поєднується з папіломами зовнішніх статевих органів, Але можуть бути виявлені тільки при огляді лікарем-гінекологом. У кожної четвертої пацієнтки при відповідному дообстеженні знаходять дисплазії шийки матки різного ступеня вираженості.


Чи може папілома, чи кондилома сама зникнути?
Кондиломи, особливо ті, що виникли під час вагітності, можуть вилікуватися, без хірургічного втручання при призначенні відповідного специфічного лікування. В деяких випадках, при відсутності лікування може бути стабілізація прцесу - тобто, не відбулося зникнення, але немає і росту утвору. Може бути, також, інтенсивний ріст папілом, коли видалення утвору має бути негайним з обов’язковим гістологічним дослідженням його після видалення,а при необхідності, доповнюється медикаментозним лікуванням.


Тривалий час маю папіломи на зовнішніх статевих органах, чи можуть вони перейти в рак?
В окремих випадках папіломи можуть мати патологічні зміни, що відповідають дисплазіям (передракові стани) вульви та злоякісним пухлинам жіночих зовнішніх статевих органів, які характеризується збільшенням в розмірах, зміни кольору (побіління, або наявність коричньової пігментації), наявність виділень з папілом – жовтих, рожевих, кров’янистих., що потребує негайного  звернення до лікаря-гінеколога. Злоякісне переродження папілом відбувається у 4-10% пацієнток з такими захворюваннями.


Моя сестра вагітна і в неї з’явилося багато папілом на статевих губах, чи потрібно їх видаляти вже?
Папіломи навколо заднього проходу та на зовнішніх жіночих геніталіях можуть виникати під час вагітності, вони досить часто зникають у післяпологовому періоді. В той же час рекомендують активне ведення таких жінок, що обумовлено підвищеним ризиком розвитку папіломатозу гортані у новонароджених, а також тим, що кондиломи є вогнищем інфекції, що підвищує небезпечність внутрішньоутробного інфікування плоду.


З дитинства маю темну папілому біля статевої губи, тепер почала свербіти, мазі не допомагають, як полікувати?
При наявності пігментних утворів, що тривалий час існують та можуть травмуватися лікар-гінеколог під час профілактичних оглядів повинен зауважити про можливі наслідки, можливо призначити огляди частіше, враховуючи, що жінка знаходиться у групі ризику по виникненню меланоми - злоякісного пігментного новоутворення жіночих зовнішніх статевих органів, якому притаманний надзвичайно агресивний перебіг та швидке метастазування, навіть при мінімальних розмірах пухлини. В жіночих геніталіях діагностується до 3% всіх меланом, в той же час, меланома вульви посідає друге місце серед всіх злоякісних пухлин вульви і складає від 2% до 10% первинних злоякісних новоутворень цієї локалізації. При тому 27% меланом вульви – непігментні форми. При наявності будь яких скарг жінки  відносно зміни пігментного утвору, або тканини довкола нього – травмування, збільшення, свербіж, найменший косметичний дефект, виділення – серозні, сукровичні, кров’янисті, неприємний запах - зобов'язані розглядатися лікарем, як фаза активації  і  загроза розвитку меланоми.  Вчасне та якісне видалення пігментного утвору при найменшій підозрі на злоякісне перетворення – надійний шлях  профілактики меланоми вульви.

Неодноразово мені видаляли папіломи, але весь час вони знову з’являються, як можна надійно полікувати?
Якісне видалення папілом, з послідуючим гістологічним дослідження, залишається провідним методом лікування, обов’язково хірургічне лікування доповнюється препаратами, що усувають інфекційні чинники присутні в даному конкретному випадку, відновленням нормального мікробіологічного вагінального середовища, відновленням імунологічного стану організму – медикаментозне лікування має бути системним, внутрішньовогнищевим та місцевим, що дозволить уберегтися від повернення хвороби. На період медикаментозного лікування рекомендують бар’єрну контрацепцію за допомогою презервативу. Частота рецидивів (виникнення папілом протягом трьох місяців після лікування) залишається високою. Поява папілом через шість місяців після лікування вважається новим захворюванням.
     
Потрібно наголосити, що папілома віруси, які спричиняють виникнення папілом мають високу онкогенність та здатність передаватися статевим шляхом. При виявленні папілом та кондилом необхідно проведення кольпоскопії – прижиттєве мікроскопічне дослідження тканин шийки матки, та вульвоскопії – прижиттєве мікроскопічне дослідження шкірно-слизових покривів жіночих зовнішніх статевих органів, цитологічне дослідження тканин шийки матки та вульви, обстеження на наявність вірусу папіломи людини, при необхідності біопсію для гістологічного дослідження шийки матки та вульви,  що дасть можливість призначити правильне лікування. Такі обстеження та призначення може зробити тільки лікар-гінеколог, тому лікування без обстеження за допомогою сумнівних препаратів та мазей не припустимо і може привести до самих негативних результатів.