Здоров'я жінок зрілого віку та періоду менопаузи


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


Здоров'я жінок зрілого віку та періоду менопаузи потребує особливої уваги, бо в цьому періоді життя жінка проводить більшу частину свого життя.

Процес старіння жіночого організму уникнути не можливо, але уповільнити цей процес та зробити жіноче життя якісним і повноцінним можливо, виконуючи певні правила життя та медичні поради лікаря-гінеколога.

 У жіночому організмі з віком відбуваються зміни пов'язані зі змінами секреції статевих гормонів, що у 9 з 10 жінок супроводжується патологічними проявами, які знижують якість життя. У жіночому організмі протягом життя продукуються жіночі та чоловічі статеві гормони, що забезпечує нормальну життєдіяльність жіночого організму, але протягом життя співвідношення між гормональними складниками змінюється, що міняє і якість життя жінки. Жіночі статеві гормони – естрадіол, естрон, естріол – обумовлюють здоров'я жінки, її сексуальність, реалізацію репродуктивної функції, успішність, соціальну активність, якість життя; прогестерон – забезпечує підготовку до вагітності внутрішнього шару матки, посилює утворення судин в матці під час вагітності, стимулює розвиток молочних залоз, тощо. Після 40 років у жіночому організмі продукція естрогенів та прогестерону поступово зменшується, внаслідок чого 80-85% жінок в більшій чи меншій мірі починають страждати від зміни настрою, плаксивості, пітливості, приливів, безсоння, серцебиття, збільшення ваги. Зниження рівня жіночих статевих гормонів спонукає організм до пошуків їх в інших клітинах – таким джерелом стають жирові клітини. Оскільки жирові клітини не справляються , і не можуть справитися, жиру стає все більше. Особливо шкідливим є жир розташований в ділянці живота та талії – він діє як залоза, виділяючи речовини, що сприяють розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, інфаркту та інсульту. Отримано багато доказів, що демонструють переваги профілактики серцево-судинних захворювань, підвищення ламкості кісток, зниження загальної смертності жінок, які почали відповідне лікування у період максимально наближений до початку менопаузи. 
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Мені 41 рік, маю порушення менструального циклу у вигляді скудних коротких менструацій, зі збільшенням тривалості інтервалу між ними, чи треба це лікувати? Порушення менструального циклу – рясні, тривалі, скудні, короткі менструальні кровотечі, збільшення, чи зменшення інтервалів між ними потребує  обстеження та обов’язкового коректування. Важливо з’ясування стану нервової системи (головні болі, головокружіння, депресія, пригніченість, різкі зміни настрою, занепокоєння, безсоння), серцево-судинної (стрибки артеріального тиску). Варто звернутися до лікаря-гінеколога, який після до обстеження призначить індивідуальне лікування та визначить необхідність призначення консультації терапевта, невропатолога, кардіолога.

Чи виробляються у жінок чоловічі статеві гормони? У жіночому організмі виробляються чоловічі статеві гормони – андрогени, але у значно меншій кількості, ніж у чоловіків. Чоловічі статеві гормони не роблять жінку чоловіком, але підтримують її здоров'я та зовнішню красу. На даний час доведено вплив андрогенів на статевий потяг та відчуття благополуччя у жінок.

Чи може дільничний лікар-гінеколог призначити лікування клімактеричних порушень, можливо потрібно лікуватися у іншого лікаря? Дільничий лікар-гінеколог може і повинен бути компетентним у питаннях сучасного лікування клімактеричних порушень. Якщо у Вас з'явилися ознаки менопаузи в любому віці (порушення сну, погіршення пам’яті, сухість шкіри та слизових оболонок, розлади сечовидільної системи, порушення менструального циклу, приливи, ламкість нігтів, випадіння волосся, підвищення маси тіла) треба звернутися до лікаря-гінеколога, який надасть необхідні поради та медичні призначення. Не стидайтеся  визнати наявність проблеми, не соромтеся попросити поради та допомоги – разом з Вашим лікарем-гінекологом Ви швидше вирішите існуючу проблему.

Чи може зникнути фіброміома матки, коли припиняться менструації? Припинення менструацій супроводжується значними і важливими змінами у жіночому організмі, що супроводжується зниженням рівня прогестерону (40-50 років), естрогенів (45-53 роки) та андрогенів (55-65 років), що зумовлює порушення співвідношення гормонів і, відповідно, виникнення або прогресування існуючих гіперпроліферативних захворювань -  мастопатія, міома (фіброміома) матки, гіперплазії ендометрію. Сподіватися, що міома (фіброміома) зникне сама не варто, як і спостерігати її, зволікаючи з лікуванням. Міому (фіброміому) матки, як і любе інше гінекологічне захворювання потрібно обстежувати та лікувати відразу після того, як виявили.

Після 40 років значно збільшилася вага, яку дієту краще застосувати?
Харчування після 40 років має бути збалансованим. Голодування застосовувати не варто, бо голод уповільнює обмін речовині, як наслідок, вага ще більше зростає. В той же час різке зниження ваги може спровокувати підвищення ламкості кісток (остеопороз). Потрібно максимально зменшити кількість солодкого, кави, алкоголю. Насолоджуйтесь овочами та фруктами, зменшить у раціоні кількість смаженого, жирного, солоного, займайтеся фізкультурою, ходьбою. Прогулянка три-чотири рази на тиждень протягом години збалансує вагу, збільшить кількість м’язів та зменшить кількість жирової клітковини. Здорове харчування, зниження надлишку іжи у поєднанні з фізичною активністю – важливі компоненти контролю маси тіла. 

У віці 39 років, видалили яєчники при  операціі з приводу кіст яєчників, після чого настав клімакс. Чи треба звертатися до лікаря? Чи можливо усунути приливи, значне потовиділення, підвищення тиску, постійний поганий настрій?
Менопауза у віці до 40 років вважається передчасною. Хірургічна менопауза, що настає після видалення яєчників до 55 років, за даними досліджень перебігає, при відсутності лікування, важко та підвищує смертність на 8,5% до віку 80 років, внаслідок гіпертонічної хвороби, інфаркту, інсульту, переломів кісток. Існують данні, що замісна гормональна терапія у жінок з передчасною менопаузою знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та смертність від цієї патології. Спостереження лікаря-гінеколога необхідно жінці протягом всього життя незалежно від наявності чи відсутності тих, чи інших статевих органів. Лікування передчасної хірургічної менопаузи потрібно і Ваш лікар-гінеколог призначить препарат, який саме Вам забезпечить якісне та тривале життя, усуне ризики виникнення серцево-судинних захворювань.

Мені призначили замінну гормональну терапію, почуваю себе значно краще, як довго потрібно отримувати таке лікування?
Згідно міжнародного протоколу (2016) не існує обов’язкового терміну призначення менопаузальної гормонотерапії. Доза та тривалість цієї терапії визначається лікуючим лікарем та повинні відповідати меті лікування. Рішення про припинення, або продовження гормонотерапії приймається інформованою пацієнткою сумісно з лікуючим лікарем. 

Як впливає замінна гормонотерапія на виникнення онкологічних захворювань? Лікування потрібно проводити під наглядом Вашого лікаря-гінеколога, який оцінить ризик до і під час лікування. Ризик раку молочної залози повинен бути оцінений перед призначенням лікування, в подальшому слід проводити щорічну мамографію і огляд лікаря. Більшість спостережень довели зниження ризику виникнення раку кишківника у пацієнток, що отримують менопаузальну гормонотерапію. Довготривалі дослідження не виявили підвищення частоти раку шийки матки у жінок даної групи. При правильному підборі препарату та дозі не спостерігається підвищення захворюваності на рак тіла матки. Для висновку стосовно впливу менопаузальної гормонотерапії на виникнення раку яєчників загальносвітових досліджень проведено не достатньо.

Менопаузальна гормональна терапія, згідно міжнародних стандартів,  залишається найбільш ефективним лікуванням симптомів, що пов'язані зі згасанням та відсутністю функції яєчників. Ця терапія має бути індивідуалізована і враховувати симптоми кожної конкретної жінки, необхідність профілактики конкретних захворювань, особисту та сімейну історію, результати проведених лабораторних досліджень, побажання та очікування кожної конкретної пацієнтки.

Правильні поради лікаря-гінеколога мають супроводжувати на направляти жінку протягом всього життя. У кожному віці, у кожній ситуації поради різні і підбираються лікарем-гінекологом безпосередньо стосовно кожної конкретної жінки – її віку, загальних та гінекологічних захворювань, репродуктивних та життєвих планів.