Коли відвідувати гінеколога або 10 причин відвідати гінеколога


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнта та "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


Десять причин відвідати гінеколога

1. Хоча б раз на рік необхідно проходити профілактичний огляд жіночих статевих органів та молочних залоз. Обстежуємося не для того, аби виявити недуги, а щоб переконатися у їхній відсутності, впевнено планувати подальше життя. Втім, візит до гінеколога один раз на рік ― це мінімум, адже постійно виникає потреба щось з’ясувати: турбує дискомфорт після статевого акту; стали ряснішими виділення; день вінчання співпадає з місячними і т. д. Головна умова ― взаємодовіра у стосунках із лікарем. 

2. Необхідно правильно вибрати метод контрацепції. Не користуйтеся порадами подруг, які знають, як не «залетіти». Лікар допоможе підібрати той метод захисту, який найкраще підходить саме вам, не зашкодить організму, а, виконуючи контрацептивну функцію, позитивно впливатиме на ваше здоров’я. Таким чином зможете жити без страху, зміцнюватимете стосунки з коханою людиною.

3. Важливо своєчасно діагностувати та пролікувати гінекологічні захворювання, що дасть змогу уникнути хірургічного втручання. Наприклад, якщо виявити міому тіла матки на ранньому етапі, то можна обійтися консервативним лікуванням. Стосується це і деяких інших доброякісних новоутворень, яких можна позбутися без операції.

4. Для багатьох сімей сьогодні є дуже болючою проблема непліддя. Вчасне обстеження подружньої пари дає можливість виявити і вчасно усунути фактори, які не дають змоги відчути щастя материнства.

5. Лікар допоможе оцінити резерв яєчників, щоб ви не запізнилися із народженням дитини. Деякі жінки іноді відкладають це, плануючи появу первістка після 30 ― 35 років. У такому випадку важливо визначити резерв яєчників, пройти гормональне та ультразвукове обстеження і прислухатися до поради фахівця.

6. Украй важливою є своєчасна діагностика статевих інфекцій, які можуть не турбувати жінку (папілома–вірус, гарднерельоз, хламідіоз, мікоплазмоз, уреоплазмоз), але при цьому підступно підточують її здоров’я.

7. Гінеколог може продовжити молодість жінки. Кожна з нас мріє якомога довше залишатися привабливою. А це у значній мірі залежить від способу життя, гормонального балансу жіночого організму. Вчасна гормональна корекція відтермінує неприємні вікові зміни.

8. Є шанс зберегти фігуру стрункою. Після 40 жінкам важче схуднути. І знову ж таки кваліфікований гінеколог, проаналізувавши гормональні зміни у вашому організмі, може зарадити появі зайвих кілограмів.

9. Відвідуючи лікаря, можна запобігти онкологічним захворюванням, своєчасно виявивши фонові та передракові стани, які переважно ніяк не проявляють себе. Правильно підібране лікування, контроль за станом здоров’я жінки перериває ланцюг подальшого розвитку недуги.

10. Як онкогінеколог, можу стверджувати, що виявлення злоякісних патологій на ранніх етапах розвитку захворювання, максимально ефективне, комплексне лікування забезпечує подальше тривале, якісне життя пацієнта. Завжди наголошую, що у таких випадках недопустимим є самолікування, прийняття самостійних рішень щодо подолання недуги. Гінекологу необхідно довіряти, прислухатися до його думки, з ним необхідно ділитися усіма сумнівами, тривогами, що стосуються здоров’я.