Візит до гінеколога. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


У міській поліклініці, куди звернулася з травмою ноги, змушують йти ще й до гінеколога. Але у мене нема в цьому потреби. Чи мають право вимагати запис гінеколога в картці? — запитує лучанка Олена К.
Не поспішайте обурюватися, адже медики діють у ваших інтересах. Кожну жінку від 18 років і старше, а також ту, що почала жити статевим життям, має хоча б раз на рік обстежити лікар–гінеколог. Він оглядає зовнішні статеві органи, вагіну, шийку матки за допомогою спеціального апарата – кольпоскопа — проводить кольпоскопію та вульвоскопію, бере матеріал для цитологічного дослідження, проводить обстеження матки та яєчників і труб, за необхідності призначає додаткові методи діагностики. Профілактичні огляди допомагають виявити різні гінекологічні хвороби, але найважливіше: дають змогу своєчасно діагностувати злоякісні пухлини шийки матки – найрозповсюдженішу онкопатологію жінок репродуктивного віку. 

У світі щорічно виявляють до 500 тис. нових випадків раку шийки матки і 250 тис. жінок щорічно помирає від цієї хвороби. Недуга розвивається тривало і проходить період фонових (ерозія, поліп), передпухлинних (дисплазії – слабка, помірна, важка) та початкових стадій пухлинних захворювань, коли можливе повне вилікування, повернення до звичайного життя, а при своєчасному зверненні — і відновлення репродуктивної функції. Якщо недугу не лікувати, відбувається її прогресування, тобто розповсюдження пухлини на глибокі шари шийки матки або навіть на сусідні органи. Щорічно в Україні реєструється до 5000 нових випадків раку шийки матки, в тому числі у кожної 4—5 жінки — у занедбаній стадії. Тому не нехтуйте можливістю відвідати гінеколога у поліклініці.


Лікарі кажуть, що хвороби — це розплата за «гріхи» молодості. А моя знайома йшла заміж цнотливою, була вірною дружиною, а в неї — рак шийки матки
І статистика, і практичний досвід підтверджують, що загроза більша, якщо статеве життя починають рано, у 14 — 17 років, коли зовнішній покрив шийки матки ще не дозрів і може скоріше уразитися при зовнішніх впливах (фізичних, хімічних, бактеріальних). Дається взнаки і часта зміна статевих партнерів, коли значно збільшується ризик інфікування, особливо вірусами папіломи людини та імунодефіциту людини. Підвищують ризик аборти та пологи у юному віці, куріння, недотримання правил особистої гігієни, перенесені запальні захворювання, що передаються статевим шляхом – трихомоніаз, вірусне інфікування, гонорея, хламідіоз… На жаль, факторів, які можуть спричинити хворобу, є багато, від біди ніхто не застрахований. Тому й важливо вчасно її запідозрити.


Мене жахає це крісло та інструменти, які використовують під час огляду. І соромно, і боляче, і страшно. Не можу себе змусити піти у жіночу консультацію, — скаржиться наша читачка. 
Цитологічне дослідження — зовсім безболісний тест для виявлення передпухлинних та пухлинних клітин, що виконується одноразовою м’якою щіточкою і не призводить до неприємного відчуття. Найкраще проводити його в середині менструального циклу. Обов’язково поцікавтеся результатами аналізу.

Мікроскопічне дослідження шийки матки — кольпоскопія — теж безболісна і нетривала процедура. Сам кольпоскоп розташований ззовні і навіть не торкається тіла. Правильно виконана кольпоскопія дає можливість зробити висновок про наявність або відсутність патології шийки матки у жінки. Цей же апарат дає змогу виконати мікроскопічне дослідження зовнішніх статевих органів, що дуже допомагає у діагностиці та контролю за лікуванням патології жіночих зовнішніх статевих органів.


Страждаю від кровотеч, нерегулярних місячних, але боюсь звернутися до гінеколога — раптом у мене знайдуть рак… 
Зовсім не обов’язково, що це рак, але будь–яку проблему вирішувати легше, простіше і надійніше, якщо раніше розпочати лікування. Так отримаєте більше шансів одужати, не втратити органи, зберегти репродуктивну функцію.


Я вже давно бабуся, менструацій не маю і статевим життям не живу. Чи потрібно мені ходити до гінеколога
У похилому і навіть старечому віці ймовірність деяких гінекологічних хвороб підвищується (наприклад, захворювання зовнішніх геніталій), тому огляди необхідні. Рання діагностика та своєчасне лікування дадуть вам можливість насолоджуватись життям ще багато років.

Пам’ятайте, що навіть найбільш байдужі та вперті жінки приходять до лікаря, коли хвороба починає розвиватися, прогресувати, виникають симптоми, які значно погіршують життя. Але тоді допомогти значно важче, іноді — неможливо.