Поліпи шийки матки. 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
 

Поліпи шийки матки – сполучнотканинні вирости вкриті епітелієм, які мають ніжку та вигляд ніжного пальцеподібного, або грибоподібного утворення, розташовані у каналі шийки матки і складають 3-6% пацієнток зі всією патологією шийки матки та 22,8% - доброякісної патології шийки матки. Це розрощення тканин, що утворюється внаслідок, переважно, гормональних порушень. Поліпи – не стала структура і залежить від гормонального балансу жіночого організму, внаслідок змін жіночих гормонів поліпи збільшуються в розмірах та змінюється їх структура, кількість та якість судин, що харчують поліпи. Понад 90% пацієнток з поліпами шийки матки перебувають у віці 40 років та старше. В залежності від стану тканин та судин, що їх складають поліпи можуть бути доброякісні (фонові патологічні захворювання), передракові (вкриті тканиною, що вже має дисплазію) та злоякісні.  У 80-90% випадків поліп поодинокий, його діаметр не перевищує 1 см. У 90% пацієнток поліп доброякісний і не має ознак структурної атипії, злоякісне переродження поліпа можливе в 1-1,5% випадків. Поліпи внутрішньої частини шийки матки в 67,9% можуть виникати при  наявності іншої гінекологічної патології (гормональні порушення, захворювання матки). Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:


Звернулася на профілактичний огляд, сказали, що маю поліп шийки матки, а мене нічого не турбує, може помилилися?
У 75% випадків поліп ніяк себе не проявляє, тільки при приєднанні інфекції, або травматизації поліпа виникають патологічні виділення з піхви, кровотечі зі статевих шляхів, тому найважливішим методом виявлення поліпів, особливо невеликих розмірів, коли ще нічого жінку не турбує  - є профілактичний огляд, який включає всебічний огляд з обов’язковим мікроскопічним (кольпоскопічним) дослідженням шийки матки. При наявності міжменструальних кров’янистих виділень, тривалих та надмірних менструальних кровотеч,  кров’янистих виділень після статевого акту, рудих, коричневих, або кров’янистих виділень в період менопаузи треба негайно звернутися до лікаря-гінеколога.

В моєї сестри виявили поліп шийки матки, що може привести до виникнення поліпів шийки матки?
До факторів, що сприяють виникненню поліпів шийки матки належать численні фактори: особливості становлення менструальної функції – ранній початок менструації та раннє статеве дозрівання підвищують ризик розвитку поліпів у 5-7,5 раз і свідчать про наявність гормональних порушень жіночого організму; сексуальна поведінка – ранній початок статевого життя, надмірна сексуальна активність, часта переміна статевих партнерів сприяють інфікуванню статевої системи, що порушує функцію дозрівання та розвитку клітин та тканин шийки матки; велика репродуктивна активність, особливо коли це супроводжується травматизацією статевих шляхів; гормональні порушення, особливо не проліковані, або не доліковані; наявність патології шийки матки (ерозії, запальні процеси). 

Як точно визначити, чи є поліпи на шийці матки?
Для визначення наявності поліпа шийки матки необхідно провести огляд піхви та шийки матки за допомогою гінекологічних дзеркал, кольпоскопічне дослідження шийки матки (мікроскопічне дослідження тканин шийки матки) – не болюча процедура, яка дозволяє визначити наявність, чи відсутність поліпа, і, одночасно, любої іншої патології шийки матки; цитологічне дослідження (визначення клітинного складу того, чи іншого патологічного процесу шийки матки) – ефективність методу сягає 96-98%, при необхідності гістологічне дослідження маленького шматочка патологічної тканини для остаточного визначення необхідності проведення того чи іншого лікування.

Чи можна полікувати поліп шийки матки без операції?
Поліп шийки матки підлягає видаленню з обов’язковим гістологічним дослідженням видаленого поліпа. При розташуванні поліпа в каналі шийки матки проводиться фракційне вишкрібання каналу шийки матки та порожнини матки з обов’язковим цитологічним та гістологічним дослідженням видалених тканин. Після виконання цих лікувально діагностичних заходів приймається рішення про доцільність додаткового лікування – усунення інфекції, корекції гормонального стану організму, тощо. У вигляді поліпа можуть проявлятися  гормональні порушення, злоякісні захворювання шийки матки, тіла матки, тому видалення та дослідження поліпів шийки матки – є необхідною лікувально-діагностичною процедурою від якої залежить подальше лікування та спостереження за пацієнткою.

Як запобігти подальшому розвитку поліпів?
Профілактика поліпів шийки матки полягає у корекції гормонального стану жіночого організму, своєчасне та правильне лікування запальних процесів шийки матки (цервіцити) та ерозій, корекція травматичних пошкоджень шийки матки, що виникли внаслідок пологів, або абортів, або лікувально-діагностичних процедур, усунення існуючих інфекційних агентів, та запобігання повторному інфікуванню статевих шляхів. Якщо жінка вже мала поліп шийки матки – профілактичні міроприємства, які необхідні саме цій пацієнтці визначить її лікар-гінеколог, який в процесі обстеження та лікування визначив причину, що привела до росту поліпа саме у цієї жінки.

Чи можуть бути поліпи шийки матки у молодої жінки?
Понад 90% пацієнток з поліпами шийки матки перебувають у віці понад 40 років, але поліп може бути і в молодому віці.

Чи може поліп викликати рак шийки матки?
Прогресування поліпа у злоякісну пухлину шийки матки можливо у 1-1,5% випадків, особливо на фоні тривало існуючого та не лікованого поліпа. В той же час тільки після видалення та гістологічного дослідження поліпа точно відомо, що рак шийки матки не існував від самого початку захворювання.

Як поводитися після видалення поліпа?
Після видалення поліпа протягом двох тижнів можлива наявність помірних та скудних кров’янистих, коричневих, жовтих, рожевих виділень та незначні болі внизу живота. Протягом цього періоду заборонено жити статевим життям, спринцюватися, приймати ванну, відвідувати баню, купатися у водоймах, тяжко фізично працювати, застосовувати вагінальні тампони (лише прокладки). Контрольний огляд лікаря-гінеколога показаний через 2-4 тижні. При виникненні підвищеної температури, посилення болі в животі, значних кров’янистих виділень з піхви до лікаря-гінеколога необхідно звернутися негайно.

Чи існують народні методи лікування поліпів шийки матки?
В даний час не існує методів народної медицини в яких доведені ефективність та безпечність використання при даній патології, які усували би причини виникнення поліпів та  ліквідували зміни тканин, що вже відбулися. Застосування народних методів лікування поліпів (як правило пропонують спринцювання травами, тампони з відварами трав) в даному випадку не ефективно та затягує час до звернення до лікаря-гінеколога і може бути фактором, що сприяє прогресуванню патологічного процесу в рак шийки матки.

Не забувайте, переважна більшість поліпів ніяк про себе не нагадує, поки не починаються проблеми пов’язані, або зі збільшенням розміру поліпа, внаслідок його росту, або з прогресуванням та приєднанням атипового переродження. Профілактичний огляд у лікаря-гінеколога допоможе своєчасно виявити поліп шийки матки, а правильне та своєчасне лікування не допустить його злоякісного переродження та кровотечі. Методи обстеження та лікування щодо поліпів шийки матки, або безболісні, або знеболюються, тож не зволікайте – відвідайте свого лікаря-гінеколога.