Лабораторні дослідження (аналізи) в гінекології: ключ до здоров’я пацієнта

50+ Важливих і корисних питань і відповідей. Розширена версія статті тільки у відео. 

  

На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівна, заслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань».
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнта" та "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".


 

 
Лабораторні аналізи, або дослідження – це система різних методів (біохімічних, біологічних, фізико-хімічних, цитологічних, морфологічних, генетичних) вивчення властивостей та станів біологічних рідин, клітин та тканин для виявлення причин хвороби, встановлення та уточнення діагнозу, контролю перебігу захворювання та ефективності лікування. Лабораторні аналізи дають змогу оцінити роботу внутрішніх органів та систем діагностувати відхилення в продукції гормонів та ферментів, розпізнати рівень та потребу у мікроелементах та вітамінах, спрогнозувати перебіг хвороби, очікуваний ефект від вибраного лікування та обрати методи, що допоможуть запобігти поверненню захворювання.


Питання 1: Які лабораторні дослідження (аналізи) є найважливішими при гінекологічних захворюваннях? Це залежить від конкретного випадку, але загальні аналізи крові, цитологічне дослідження клітин шийки матки, аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом, виявлення гепатитів, визначення гормонів, маркерів гінекологічних та онкологічних хвороб часто є ключовими.

Питання 2: Чому важливо робити лабораторні дослідження (аналізи) при гінекологічних хворобах? Лабораторні дослідження (аналізи) допомагають лікарям виявити можливі проблеми на ранніх стадіях, коли вони найбільш ефективно лікуються, а також обрати найкращий план лікування для пацієнта.

Питання 3: Як часто потрібно робити лабораторні дослідження (аналізи) при гінекологічних хворобах? Рекомендована частота може змінюватися в залежності від віку, стану здоров’я та інших факторів. Ваш лікар може дати вам найкращу рекомендацію.   

Питання 4: Чи болючі лабораторні дослідження (аналізи) при гінекологічних хворобах? Більшість досліджень мають мінімальний дискомфорт. Якщо ви хвилюєтеся через біль, обговоріть це зі своїм лікарем, щоб знайти найкращий варіант обстеження.   

Питання 5: Що робити, якщо результати лабораторних досліджень (аналізів) викликають стурбованість? Якщо ви стурбовані результатами своїх досліджень, найкраще обговорити це зі своїм лікарем. Він пояснить, що означають Ваші результати, і обговорить наступні кроки, спрямовані на усунення знайдених в аналізах відхилень.   

Питання 6: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак шийки матки? Так, цитологічне дослідження клітин шийки матки та каналу шийки матки є ключовим аналізом для виявлення раку шийки матки на ранніх стадіях. Ці аналізи дозволяють також виявити стани клітин, що передують раку шийки матки, вчасно провести правильне лікування та не допустити виникнення раку шийки матки.

Питання 7: Які симптоми можуть вказувати на необхідність лабораторних досліджень (аналізів) при гінекологічних хворобах? Порушення менструальних циклів (рясні крововтрати, болючі менструації, міжменструальні кровомазання), біль під час статевого акту, незвичайні виділення, або свербіж і сухість в піхві та зовнішніх статевих органах, біль внизу живота, часте сечовипускання, відсутність бажаної вагітності, або необхідність підібрати контрацептив можуть викликати необхідність додаткових досліджень.

Питання 8: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) допомогти в виявленні інфекцій, що передаються статевим шляхом? Так, аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом, є важливою частиною гінекологічного обстеження.

Питання 9: Які є ризики або побічні ефекти лабораторних досліджень (аналізів) при гінекологічних хворобах?
Більшість досліджень мають мінімальний ризик. Однак деякі обстеження, можуть мати певні ризики або побічні ефекти. Ваш лікар може обговорити це з Вами в кожному конкретному випадку.

Питання 10: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) допомогти у плануванні вагітності? Так, перед плануванням вагітності проводяться дослідження, що виявляють стан здоров'я жінки, оваріальний резерв, при потребі - тести на овуляцію та гормони репродукції. В залежності від отриманих результатів — визначають план та термін планування вагітності.

Питання 11: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити причину безпліддя? Так, враховуючи, що причин безпліддя існує багато — лабораторні аналізи можуть допомогти виявити ці причини (інфекції статевих шляхів, гормональні порушення, нестача певних мікроелементів та вітамінів, зміни спермограми, порушення з боку внутрішніх органів та залоз внутрішньої секреції тощо).

Питання 12: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити менопаузу? Так, аналізи з визначення рівня гормонів репродукції можуть допомогти виявити менопаузні та клімактеричні зміни жіночого організму та, на підставі цих аналізів, намітити шляхи лікування таких порушень для покращення якості життя жінки.

Питання 13: Які є типи лабораторних досліджень (аналізів) при гінекологічних хворобах? Це можуть бути загальні аналізи крові та сечі, біохімічні аналізи, що показують стан внутрішніх органів, цитологічне дослідження клітин шийки матки, аналізи на інфекції, що передаються статевим шляхом, виявлення гепатитів, визначення гормонів, маркерів гінекологічних та онкологічних хвороб тощо.

Питання 14: Чи потрібно голодувати перед лабораторними дослідженнями (аналізами) при гінекологічних хворобах? Це залежить від конкретного аналізу. Ваш лікар може дати Вам рекомендації, як готуватися саме до Вашого обстеження.

Питання 15: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити ендометріоз? Деякі лабораторні аналізи можуть допомогти в підтвердженні діагнозу — гормональні обстеження, маркери ендометріозу. Але діагноз ендометріозу виставляється на підставі комплексного обстеження, а не тільки лабораторних аналізів.

Питання 16: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити полікістоз яєчників? Так, в комплексному обстеженні пацієнток з полікістозом яєчників аналізи на рівень гормонів має велике значення.

Питання 17: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити вагітність? Так, тест на вагітність, який визначає рівень хоріонічного гонадотропіну в сечі або крові, є одним з найбільш точних методів виявлення вагітності.

Питання 18: Які є протипоказання для проведення лабораторних досліджень (аналізів) при гінекологічних хворобах? Протипоказів практично не існує, але Вашу конкретну ситуацію потрібно обговорити зі своїм лікарем.

Питання 19: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити гормональні порушення? Так, аналізи на рівень гормонів, як тих, що виробляють яєчники, так і тих що виробляються іншими гормонпродукуючими органами (головний мозок, щитоподібна залоза, наднирники) можуть допомогти виявити гормональні порушення та знайти шляхи лікування.

Питання 20: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити міому матки? Лабораторні аналізи допомагають у визначенні впливу міоми на жіночий організм (наявність анемії), якості самої міоми (маркери), причин виникнення міоми (гормони репродукції) для корекції порушень та планування лікування міоми.

Питання 21: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак молочної залози? Лабораторні дослідження допомагають в діагностиці та лікуванні при раку молочної залози — визначають маркери та гормональний стан пухлини.

Питання 22: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак яєчників? Так, лабораторні дослідження застосовують в діагностиці раку яєчників — визначають онкомаркери, які допомагають спланувати подальше обстеження та лікування.

Питання 23: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак ендометрія? Так, основним методом діагностики раку ендометрія є гістологічне дослідження. Лабораторні аналізи застосовують для підготовки та проведення правильного лікування.

Питання 24: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак вульви? Основним методом діагностики раку вульви є морфологічне дослідження ураженої тканини вульви, але лабораторні дослідження допомагають визначити причини хвороби, стан органів та систем жіночого організму для проведення правильного лікування.

Питання 25: Чи можуть лабораторні дослідження (аналізи) виявити рак вагіни? Так, основним методом діагностики раку вагіни є гістологічне дослідження ураженої тканини вагіни, але лабораторні дослідження допомагають визначити причини хвороби, стан органів та систем жіночого організму для проведення правильного лікування.