Запальні захворювання внутрішніх жіночих статевих органів – часте захворювання жінок з неприємними наслідками.

50+ Важливих і корисних питань і відповідей. Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
 

Запальні захворювання жіночих внутрішніх статевих органів посідають провідне місце у структурі гінекологічних недуг і складають 50-60% всіх гінекологічних хвороб. Щорічно у світі реєструється до 448 млн. нових випадків запальних захворювань жіночих внутрішніх статевих органів у віковій групі 15-49 років. Внаслідок неякісного обстеження та лікування у 18,7-21,5% пацієнток ці хвороби приводять до часткового, або повного видалення жіночих статевих органів. Запальні захворювання внутрішніх  жіночих статевих органів (матки, маткових труб, яєчників, оточуючих їх тканин) основна причина вторинного непліддя. У випадку одного епізоду запальних захворювань  - непліддя розвивається у 13%, двох 36%, трьох і більше – неплідними стає 75% жінок репродуктивного віку. Повторні випадки виникнення запального процесу у 4-6 разів підвищують ризик пошкодження маткових труб. Запальні процеси викликаються бактеріями (частіше – хламідії, мікоплазми, гарднерели, гонококи, стрептококи, уреоплазми), вірусами (цитомегаловірус, геніальний герпес) та їх поєднанні, у 20% випадків збудник запального процесу не вдається виявити. Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:
         
Які ознаки наявності запальних захворювань жіночих внутрішніх статевих органів?
На протязі тривалого часу хвороба може мати прихований перебіг і ніяк не відчуватися, пізніше  виникають періодичні болі внизу живота, з посиленням перед менструацією, порушення регулярності менструального циклу, не циклічні кров'янисті виділення з піхви, можливе підвищення температури тіла, патологічні виділення з піхви (білі, жовті, зелені, сірі, руді, коричневі), болі під час статевого акту, порушення сечовипускання, болі в задньому проході, нижніх кінцівках, попереку, свербіж.

Що спричиняє  виникнення запальних захворювань?
Сприяє виникненню запальних процесів жіночих внутрішніх  статевих органів наявність великої кількості статевих партнерів, або статевий зв’язок з чоловіком, що мав велику кількість статевих партнерів, спринцювання, що змінюють нормальний склад мікрофлори піхви, наявність вогнищ хронічної інфекції, тривале вживання антибактеріальних препаратів, постійні стреси, ендокринні порушення, але основні причини полягають у постійному підвищенні активності інфекційного агента, що потрапив до жіночого організму, хвороботворними властивостями мікробів, або вірусів, дефектами у місцевому захисному механізмі організму, що поєднуючись з не завжди правильним лікуванням не дозволяє здійснитися заключній стадії запального процесу відновлення пошкоджених запаленням тканин.

Чи треба лягати у лікарню, якщо треба полікувати запалення жіночих органів?
Легку форму та запальний процес середньої важкості у міжнародній практиці прийнято лікувати амбулаторно, тобто не перебуваючи у лікарні, звичайно при ретельному дотриманні лікарських рекомендацій, які надані після обов’язкового якісного обстеження і точного визначення діагнозу захворювання та методів лікування. В важких випадках пацієнтка госпіталізується і лікується у гінекологічному відділенні, що складає до 11% всіх випадків запального процесу.

Що дозволяє запобігти виникненню повторного випадку запального захворювання?
Найважливішим є правильне обстеження та лікування наявного запального процесу вашим лікарем-гінекологом, яке дозволить отримати повне видужання і не допустить переведення гострого процесу у хронічний стан. Після повного одужання для запобігання повторного(наступного) випадку запального процесу рекомендується дотримуватися режиму праці та відпочинку, раціональне харчування, уникнення стресів, правильна статева гігієна, спостереження вашого лікаря-гінеколога.

Які можуть бути наслідки тривалого запалення жіночих органів? 
Запалення жіночих внутрішніх статевих органів, особливо тривало існуюче, інакше кажучи хронічне – основна причина непліддя, хронічного тазового болю, невиношування вагітності, передчасного переривання вагітності, передчасних пологів, позаматкової вагітності, в той же час значна кількість авторів вважає, що у жінок які мали таку недугу зростає імовірність виникнення атеросклерозу, цукрового діабету, захворювання судин серця, артеріальної гіпертензії, ендометріозу, раку кишківника, у 2,78 рази підвищується ризик виникнення раку яєчників. Якісне та своєчасне лікування дозволяє запобігти розвиток перерахованих захворювань, або значно знизити імовірність їх виникнення.

Маю анемію (знижений гемоглобін) і постійно лікую запалення жіночих органів, де мені лікуватися, щоб врешті решт бути здоровою?
Наявність анемії є характерною особливістю перебігу запального процесу жіночих внутрішніх статевих органів, це поєднання сягає 78,5%. При тому 71,4% пацієнток з такими недугами мають залізодефіцитну анемію, 12,4% анемію запалення, 16,2% обидві форми. Окреме лікування захворювань не буде ефективне. Необхідно звернутися до лікаря-гінеколога, котрий проведе комплексне обстеження, яке дасть можливість провести правильне лікування. Обов’язково виконання призначень та порад лікаря-гематолога, або терапевта, які лікують анемію, котрих необхідно попередити про лікування призначене гінекологом. Тільки спільне лікування пацієнтки, а не її окремих хвороб буде мати тривалий успіх і приведе до стійкого видужування.

Яке лікування запалення жіночих органів?
Лікування має бути комплексним з обов’язковим урахуванням причин запального процесу. Потрібно виявити збудники запалення, провести лікування хронічних інфекційних вогнищ організму (хронічні гайморити, тонзиліти, карієс), корегувати ендокринні порушення, провести терапію супутніх недуг, особливо сечового міхура, нирок, враховуючи, що до 40% випадків запального процесу жіночих статевих органів та сечового міхура поєднуються. Необхідна складова лікування – нормалізація захисних сил організму (імунітету), а також проведення реабілітаційного лікування спрямованого на усунення наслідків запального процесу та відновлення пошкоджених тканин.

З приводу маткових кровотеч мені  часто роблять вишкрібання матки, чи потрібно щоразу пити антибіотики?
Травми статевих органів, оперативні втручання, діагностичні вишкрібання, аборти - потребують проведення протизапальної терапії з метою профілактики запальних процесів, яке саме лікування визначає Ваш лікар-гінеколог. Діагностичне вишкрібання – лікувально-діагностичне втручання, воно не повинно виконуватися часто, а повинно відповісти на питання – чим викликані маткові кровотечі саме у вашому випадку і має бути призначене лікування для усунення причини кровотеч та запобігання їх подальшого виникнення. 

Наявність у жінки ниючого болю внизу живота, неприродних виділень, порушення сечовипускання та дискомфорт під час статевого акту, особливо при поєднанні з підвищенням температури – причини негайного звернення до лікаря-гінеколога. Кваліфіковане обстеження та правильне індивідуалізоване лікування дозволить усунути запальний процес, запобігти його поверненню, знешкодити наслідки запалення, відновити пошкоджені тканини, тобто забезпечити відновлення репродуктивного та сексуального здоров'я жінок.

Коментарі

  1. Якi найкраще свiчки допомагають вiд видiление?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вибір свічок залежить від стадії перебігу запального процесу, збудників, які його викликали, стану тканин статевого тракту, загального стану організму жінки
      та наявності чи відсутності інших медикаментів, що застосовуються для лікування данного або супутніх патологічних станів. І тому можуть бути вибрані
      лікарем-гінекологом тільки після огляду та обстеження.

      Видалити