Жіночий остеопороз - мовчазна епідемія поважного віку, або щодо покращення якості життя жінок




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Жіночий остеопороз у теперішній час – одна з провідних медико-соціальних проблем світу. Розповсюдженість захворювання набуває характер епідемії у зв'язку зі збільшенням людей похилого віку. Як самостійне захворювання  - недуга виділена медичною світовою спільнотою в кінці 90-х років ХХ століття. Хвороба характеризується втратою маси кісткової тканини та її структурними пошкодженнями, що веде до переломів хребта, голівки стегнової кістки, зап'ястку, тощо. Згідно світової статистики у кожної четвертої жінки старшої 50-ти років буває один, або кілька остеопоротичних переломів хребта. Найбільше накопичення кісткової маси відбувається до початку третього десятиліття життя жінки і чим більше це накопичення, тим більше шансів на збереження цілісності кісткової системи при відповідній поведінці та способу життя. В період менопаузи, особливо ранньої, відбувається швидка втрата мінеральної складової кістки, викликана зменшенням рівня жіночих статевих гормонів. Такі зміни відбуваються у 10-30% жінок в менопаузі протягом 15-20 років. Розповсюдженість остепорозу у жінок до 50 років складає 18%, після 50 років остепоротичні зміни виявляють у 45-50% жінок. Біля 30% жінок старше 50 років мають остеопороз щонайменше однієї локалізації, в той же час у віковій групі 50-59 років – лише 15%, і поступово збільшується досягаючи 70% у жінок віком 75 років і старше. У 30% випадків остеопороз спричиняє  тяжкі ускладнення – переломи різної локалізації. В Україні мешкає біля 27 млн. жінок, в тому числі у віці понад 55 років понад 8 млн. Середня тривалість життя жінок в Україні 72,8 років, а фізіологічна менопауза  в середньому наступає у 48,5 років, рання менопауза (до 45 років) спостерігається у 26,1% (в країнах Європи – 10%). Остеопороз виявляється у жінок старше 50 років у 32,4% випадків, при тому сумарний ризик переломів складає 39,7%.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

В моєї матері був перелом руки, лікарі сказали, що стали крихкі кістки, мені 40 років, чи існують засоби попередження такої недуги?
Відома роль генетичних факторів у виникненні остеопорозу, які породжують підвищену крихкість кісток з послідуючими переломами їх, що складає за даними різних авторів 70-80%, решта 20-30% лишається на фактори середовища. Разом з тим факторами ризику є вік понад 50 років, високий або низький зріст, початок менструації після 15 років, менопауза до 50 років, непліддя, кількість пологів понад три, лактація понад вісім місяців, зловживання алкоголем, вживання надмірної кількості кави (понад 5 чашок на добу), паління недостатність кальцію у харчуванні, тривале лікування деякими медикаментами, наявність переломів до 45 років. Наявність понад двох факторів ризику підвищує імовірність переломів на 30% будь-якому віці.

У 34 роки мені видалили яєчники, приливи мене не турбують, але мій лікар-гінеколог постійно пропонує мені вживати гормони, які я все ж таки не споживаю, які можуть бути наслідки?  
Видалення яєчників вводить жіночий організм у стан так званої хірургічної менопаузи, одномоментно виключається функція яєчників. Клінічно такий стан може проявлятися приливами, але у 30% прооперованих у такому об'ємі жінок приливів може не бути, проте у 50-60% жінок може бути підвищена пітливість, порушення сну, плаксивість, дратівливість, серцебиття, атрофія слизової піхви та зовнішніх статевих органів. Втрата кісткової тканини після хірургічної кастрації відбувається дуже швидко – в середньому в 5-7 разів швидше, ніж при фізіологічній менопаузі. Переломи хребта виникають при мінімальній травмі, що проявляється спочатку гострими, а потім постійними ниючими болями в хребті. Тому абсолютно обґрунтовано призначати таким жінкам замісну гормональну терапію для усунення порушення гормональної рівноваги та попередження можливих описаних ускладнень.

Мені 56 років, турбують болі в попереку, неодноразово зверталася до лікарів – говорять, що то вікові проблеми, нічого не вдіяти, як бути?
Перед усім потрібно вияснити з чим пов'язані ці болі – виключити під час ретельного обстеження, захворювання нирок, нервової системи, шлунково-кишкового тракту, якщо ці болі пов'язані саме з хребтом, обов'язкове обстеження у невропатолога та нейрохірурга. Але дуже часто в такому віці болі пов'язані з віковою втратою кісткової тканини на тлі прогресуючого остеопорозу. Після припинення менструацій, в організмі різко знижується виробництво жіночих статевих гормонів – естрогенів – одна з функцій яких засвоєння кальцію і оновлення кісткової тканини. Лише протягом першого року після останньої менструації втрата кісткової тканини сягає 3%. Про наближення проблеми сповіщають болі в спині та шиї при згинанні та розгинанні, а також судоми м'язів ніг, ламкість нігтів. Невдовзі стає важко стояти, потім сидіти, а перший перелом може стати передвісником цілої низки травм в подальшому, тому ведення жінки у період менопаузи важлива складова спостереження та лікування, як сімейним лікарем, так і лікарем-гінекологом.

Мені 63 роки, мала зимою перелом плечової кістки, в даний час все загоїлося, чи можна мені перебувати на сонці?
Перебування на сонці та отримання сонячного опромінення у помірній кількості тільки із-за наявності перелому у минулому не протипоказано. Навпаки при сонячному опроміненні в організмі утворюється вітамін D3, який сприяє засвоєнню кальцію та зміцненню кісток, тому помірне перебування на сонці після настання менопаузи навіть корисне, якщо не має інших проти показів до сонячного опромінення.

За останній рік двічі мала переломи кінцівки, як змінити харчування, щоб зміцнити кістки?
При формуванні відповідної дієти треба враховувати стан шлунково-кишкового тракту, узгоджуючи це з терапевтом, або гастроентерологом, зважити, що з віком функція травного тракту змінюється, засвоєння кальцію зменшується, тому потрібні додаткові надходження  кальцію з їжею. Дієта включає молочні продукти, овочі (броколі та інші капусти, шпінат) та фрукти (апельсини, абрикоси, інжир), рибу та рибні консерви з м'якими їстівними кістками, кунжут, мак, соя і соєві продукти, горіхи, особливо бразильські та мигдаль.  Найкраще кальцій засвоюється з молока та молочних продуктів (кефіри, йогурти, сири) з яких організм отримує 75% добової потреби кальцію та риби. Обов'язкова наявність в продуктах харчування вітамінів (С і D) та мікроелементів (фосфор, магній, стронцій). Збалансоване харчування та правильний спосіб життя узгоджені з лікарями терапевтом та гінекологом обдарує очікуваним результатом.

Маю кілька хвороб (серце, печінка), приймаю постійно не мало медикаментів, а три місяці тому мала перелом руки – при обстеженні виявили підвищену ламкість кісток, чи впливають ліки на ламкість кісток?
Деякі медикаменти та їх поєднання погіршують мінеральну щільність кісткової тканини, що підвищує ламкість кісток (сечогінні, антитромботичні,  протисудомні тощо). В таких випадках необхідне коректування харчування та додаткове призначення препаратів для зміцнення кісток. Ваш лікуючий лікар визначить оптимальне поєднання препаратів, необхідність призначення додаткових медикаментозних засобів, їх поєднання і дози. Сучасна європейська медицина наполягає на одночасному вживанні невеликої кількості медикаментозних засобів, тому вибір їх та поєднання вкрай важливі для пацієнта.

Як запобігти переломам кісток імовірність яких з віком збільшується?
Профілактика остеопорозу полягає перед усім у накопиченні кісткової маси у молодому віці за рахунок раціонального харчування, регулярного фізичного навантаження у межах вікової норми, достатнє поступлення в організм кальцію та вітаміну D на фоні власних статевих гормонів або замісної гормонотерапії, що найменше 5-8 років після припинення менструацій з обов'язковим оглядом гінекологом кожні 3-4 місяці. Використання замісної гормонотерапії знижує ризик переломів на 50%

Як лікувати підвищену ламкість кісток?
Лікування має бути тривалим, комплексним та індивідуальним і залежить від загального стану організму та стану кісток на момент призначення, узгодженим з травматологом (при потребі), терапевтом, гінекологом. Як правило лікування включає препарати кальцію з вітамінами та мінералами, відповідне харчування, лікування супутньої патології, режим праці та відпочинку, помірні фізичні навантаження.

Завдяки впровадженню сучасних методів дослідження остеопоротичні зміни кісток можна діагностувати до того, як станеться клінічно виражений перелом, та, відповідним лікуванням запобігти виникненню зламу.

Кісткову систему до менопаузи бажано підготувати роками правильного способу життя та харчування, що буде сприяти накопиченню кісткової тканини, а застосування правильного харчування та відповідних препаратів у період менопаузи під спостереженням Вашого лікаря-гінеколога дозволить запобігти травматичним пошкодженням кісток та забезпечить якісне та тривале життя.