Вагінальний кандидоз (молочниця). 50+ Важливих і корисних питань і відповідей.

Розширена версія статті тільки у відео. 



На запитання читачок відповідає   гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнта та "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
 

Вагінальний кандидоз (молочниця) – проблема, яка не стосується лише кожної четвертої жінки!
Грибкові ураження жіночих статевих органів, пояснюються високою чутливістю шкірно-слизових покривів жіночих статевих органів до грибів, їх витривалістю  у кислому середовищі, саме тому 45% серед всіх уражень грибами складає  ураження ними піхви та зовнішніх геніталій. У вирішення даної проблеми вкладаються у світі міліардні інвестиції, розробляються сотні лікарських засобів та десятки схем лікування кандидозу (лікування молочниці), але лише одна з чотирьох жінок у світі ніколи не мала вульвовагінального кандидоду, а 50% перенесли це захворювання не менше двох раз, а 5-10% мають рецидиви кожні два місяці. Вагінальний кандидоз рецидивуючого перебігу мають до 20%  жінок, причому у половини жінок прояви хвороби виникають у проміжку від кількох днів до 3 місяців після лікування. Хронічний кандидоз виникає на фоні місцевого зниження захисних сил організму, при порушеннях обмінних процесів та порушеннях функції імунної (захисної) системи, переважно на локальному рівні (поверхневого шару клітин піхви).

Які симптоми молочниці, що може турбувати жінку?
Жінку турбують свербіння, печія в ділянці жіночих зовнішніх статевих органів та піхви , постійно, або більше у другій половині дня, ввечері, вночі, що порушує сон та веде до безсоння та нервових порушеннь. Тривала ходьба та менструація посилюють свербіння та печію. Часто турбують значні білі виділення з піхви та біло-сірі нашарування на зовнішніх геніталіях. Стерті та хронічні форми менше турбують жінку, але можуть привести до важких форм захворювання.

Які причини молочниці?
Гриби сімейства кандида у поєднанні з іншими мікроорганізмами населяють слизову оболонку піхви у 10-30% здорових жінок всього світу, крім того вони є складовою нормальної мікрофлори порожнини рота та товстого кишківника більшості клінічно здорових людей. При змінах стану організму – підвищення глюкози крові, порушення гормонального балансу, нераціональної антибіотикотерапії, захворювання шлунково-кишкового тракту, непотрібних санаціях піхви, стресах – порушується нормальна активність мікрофлори піхви, що приводить до реалізації кандидоносійства у клінічні прояви грибкової інфекції, навіть, іноді, до тяжких форм захворювання з частими рецидивами. 

Я хворію не вперше хоч звертаюся до лікаря і все виконую,  чому  повторюється молочниця?
Рецидив (повернення) захворювання обумовлені зниженням чутливості грибів до протигрибкових препаратів,  росту розповсюдженості видів грибів, лише у незначній мірі чутливих до стандартних протигрибкових препаратів, зниженням механізмів імунного захисту організму, порушення гормональної рівноваги.

Чи всі захворювання  на молочницю однакові, чи вони відрізняються?
Прийнято виділяти гостру форму захворювання, яка триває не більше двох місяців з вираженими та типовими  проявами та хронічну  - мінімум чотири рецидиви (повернення хвороби) протягом року. Від форми хвороби залежать прояви захворювання та лікування, яке найефективніше саме у даному конкретному випадку.

Чи завжди  інфікуються молочницею статевим шляхом?
 Всупереч тому, що доволі розповсюджена думка про статевий шлях передачі кандидозу, можна вважати доведеним – кандидоз не передається статевим шляхом. Біля половини жінок з хронічним захворюванням, які потребують лікування чотири та більше разів на рік взагалі не ведуть статеве життя, в той же час лікування статевих партнерів сексуально активних жінок з метою профілактики рецидивів також не дає ефекту. З урахуванням цих даних кандидоз геніталій було виключено з переліку інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Чи може на молочницю хворіти тільки піхва, чи і інші жіночі органи?
Гриби можуть викликати запальну реакцію каналу шийки матки, бартолінових (розташовані при вході у піхву) залоз, внутрішнього шару матки (ендометрію).

Мене нічого не турбує, а в мазках знайшли гриби, чи треба лікуватися?
Такий випадок називається ”кандидоносійство” і потребує лікування, якщо є загроза переходу у гостру стадію хвороби (наприклад при ВІЧ), при наявності факторів ризику (приймає антибіотики, має цукровий діабет, готується до гінекологічної операції, тощо), у випадку ризику передачі кандида від матері плоду, коли інфікування небезпечно для статевого партнера (має цукровий діабет, вживає деякі медикаменти). У випадках гострого та тим більше хронічного генітального кандидозу лікування призначають всім жінкам без виключення.