Гормональна контрацепція


На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Наші мами обходилися без протизаплідних пігулок, застосовували інші методи запобігання вагітності. Напевно ж, безпечніші?
Сьогодні у жінок є вибір, починаючи від бар’єрної контрацепції (презервативи, сперміциди, діафрагми, ковпачки), до гормональних препаратів (таблетки, вагінальне кільце, пластирі, ін’єкції, імпланти), гормональних та негормональних внутріматкових засобів і навіть чоловічої та жіночої стерилізації. Однак таке питання треба вирішувати разом зі своїм лікарем–гінекологом, який допоможе підібрати найбільш прийнятний саме для вас метод. Боятися протизаплідних пігулок не треба. Тепер існують протизаплідні препарати, які мають доведені й підтверджені лікувальні властивості ― позитивно впливають на шкіру (лікують акне ― гнійничкові висипання на шкірі), нормалізують гормональний стан жіночого організму, допомагають в усуненні рясних менструацій, знижують захворювання на гормонально залежні пухлини, ліквідовують передменструальні розлади, знижують вагу…

Мені доводилося чути, що є протизаплідні таблетки, які містять вітаміни. Чи правда це? 
Так. Є препарати, які містять похідні фолієвої кислоти. Дефіцит фолієвої кислоти не можна розглядати, як звичайний авітаміноз. Це ― загроза вашій дитині, яку ви схочете згодом народити. Тому основна перевага цього препарату ― профілактика фолатзалежних вроджених вад плоду і передусім вад формування нервової системи. За допомогою препаратів цієї групи запобігають вродженим вадам нервової системи у понад 60 країнах світу. Враховуючи, що нервова система формується у перші чотири тижні вагітності (тобто, коли жінка, переважно, ще й не знає про свою вагітність) фолати мають бути в організмі жінок дітородного віку у достатній кількості.

Якщо приймати гормональні контрацептиви, то клімакс настане пізніше? 
Ні. Яйцеклітини не заощаджуються і якщо гормональні препарати приймали 5 ― 10 років ― менструації не продовжаться на цей термін. А от запобігти розвитку гормонально залежної патології до менопаузи цілком реально.

Чи можлива вагітність, коли приймаєш протизаплідні таблетки
Лише чітке дотримання режиму прийому препарату забезпечує його ефективну дію. Тому лікарі рекомендують ставити нагадування на мобільний телефон, застерігають, що «забута» таблетка може привести не лише до небажаної вагітності, але й до порушення менструального циклу, невчасних кровотеч.

Якщо не плануєш вагітність, для чого вживати гормональні таблетки з вітамінами? 
Дефіцит фолатів негативно впливає на самопочуття, пригнічується імунна система організму, погіршується стан шкіри, стає ламким волосся, знижується гемоглобін. Фолієва кислота, похідні якої є важливим складником гормональних таблеток, міститься у субпродуктах, бобових, зелені, яйцях, грибах, дріжджах, але при тепловій обробці до 90% її руйнується. У той же час навіть з тієї кількості, що потрапляє в організм з їжею, всмоктується лише половина, а 50 ―62 % осіб у світі взагалі нездатні засвоювати фолієву кислоту навіть при правильному харчуванні. Отже отримати з їжею необхідну кількість речовини практично неможливо.

У мене бувають важкі кровотечі. Чи можна мені приймати протизаплідні таблетки? 
За умови, що їх вам призначить лікар. Комбіновані оральні контрацептиви можуть захистити від маткових кровотеч, допоможуть бути у хорошій фізичній та психологічній формі, мати заплановану вагітність. Існує велика кількість гормональних контрацептивних препаратів, у них різна гормональна та супутня терапевтична дія. Потрібно враховувати ще й індивідуальні особливості кожного жіночого організму. Знайдіть час звернутися до лікаря–гінеколога ― це збереже ваше здоров’я та продовжить якісне повноцінне життя.