Як підібрати протизаплідні таблетки


На запитання читачок відповідає гінеколог  Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".
     
Боюся приймати гормональні препарати, щоб не мати потім проблем із розбалансуванням гормонального фону організму, кажуть, навіть вуса й борода можуть вирости.
Сьогодні такі побоювання є безпідставними. Жінки слухають подібні «страшилки», а потім йдуть робити аборти, беруть гріх на душу і навіть ризикують життям. Штучне переривання вагітності може призвести до тяжких ускладнень, насамперед інфекційних, аж до септичного стану, до непліддя внаслідок хронічних запальних процесів тощо. Щорічно у світі втрачають життя 47 тисяч жінок, які вирішили добровільно, без медичних показів відмовитися від виношування дитини. У той же час нині є багато методів регуляції зачаття, планування сім'ї. Лікар–гінеколог враховує історію життя жінки, вагу, ріст, історію її гінекологічного здоров’я, перенесені та теперішні захворювання ― і вибирає безпечний та максимально ефективний спосіб контрацепції. За потреби ― з лікувальним ефектом. Адже сьогодні контрацепція ― дійовий шлях збереження репродуктивного здоров’я жінки і одночасно ― засіб профілактики та лікування багатьох гінекологічних захворювань.

Я приймаю протизаплідні таблетки вже чотири місяці. Чи потрібно «відпочивати» від них і коли? 
Не слід робити перерву при застосуванні гормональних контрацептивів. Пауза при використанні препаратів необхідна тільки тоді, коли жінка хоче завагітніти.

Переживаю, чи зможу потім завагітніти, чи не завадить цьому вживання гормональних таблеток? 
Після застосування гормональних контрацептивів фертильність ― здатність до зачаття дитини, ― відновлюється в середньому через один–три місяці, але це може відбутися і зразу після відміни препарату.

Я хочу змінити вид гормональних протизаплідних таблеток. Чула, що є сучасніші, кращі. Як це зробити? 
Рішення має приймати лікар–гінеколог, попередньо проаналізувавши гінекологічну ситуацію, чітко обґрунтувавши причину заміни. Але перерви між вживанням препаратів робити не потрібно.

Дехто вважає, що вживання гормональних контрацептивних препаратів збільшує загрозу виникнення раку в жінок. Чи правда це? 
Усе навпаки. При застосуванні гормональних контрацептивних препаратів протягом шести місяців і більше ― завдяки нормалізації гормонального балансу і позитивного впливу на обмін речовин ― організм жінки є більш захищеним від злоякісних новоутворень. За даними великого європейсько–американського дослідження, у такий спосіб можна досягнути зниження захворюваності на рак тіла матки на 50―60%, рак яєчників ― на 40―80%, кишківника ― на 18―60%. При цьому позитивний ефект тим більший, чим тривалішим було застосування препаратів.

Кажуть, що через гормональні протизаплідні таблетки можна дуже розтовстіти. Як цьому запобігти? 
Гормональні контрацептиви не збільшують вагу, більше того ― існують такі їх різновиди, які завдяки особливому механізму дії мають не тільки надійний протизаплідний ефект, а й сприяють схудненню. А щоб тримати себе у формі, не переїдайте і більше рухайтеся.

Після того, як почала приймати протизаплідні таблетки, в мене пропали менструації. Постійно роблю тести на вагітність ― вони негативні. Що робити? 
При застосуванні таких препаратів менструації стають коротшими та менш крововтратними, а у 10―15% можуть не виникати взагалі ― це так звані «приховані місячні», про які жінка має бути поінформована лікарем–гінекологом, і які засвідчують не побічну дію, а скоріше додаткову перевагу препарату.

Підкажіть, які таблетки вважаються найкращими. Що б ви мені порадили вживати? 
Підібрати метод запобігання небажаної вагітності, врахувати покази та протипокази, які існують саме у вашому випадку, врахувати не тільки контрацептивні, а й лікувальні властивості обраного методу можна лише після огляду. Зверніться до свого лікаря–гінеколога. Поради по телефону, інформація від подруг, знайомих та з інтернету в цій справі не виручать, те, що підходить одній жінці, іншій може зашкодити.