Якість життя, самопочуття, вага, зовнішність — все це контролюється гормонами




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Чи існують ліки від клімаксу? Я так погано почуваюся, що світ немилий. Кажуть, потрібно перетерпіти. Невже нема іншої ради?
Якість життя, самопочуття, вага, зовнішність — все це контролюється гормонами — органічними речовинами, що їх виділяють залози внутрішньої секреції. За допомогою кровотоку гормони потрапляють до підпорядкованих їм органів, передаючи «настанови», як працювати далі. На жаль, стреси, неправильне харчування, малорухливий спосіб  життя,  неграмотне застосування лікарських речовин порушують цей процес. Накопичено багато відомостей про те, що дефіцит жіночих статевих гормонів, який настає внаслідок згасання функції яєчників, призводить не тільки до появи у більшості жінок приливів, пітливості, а й до ламкості кісток, випадіння волосся, підвищення артеріального тиску, атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда. Існують препарати, що містять маленькі дози гормонів, яких бракує організму. Такі засоби покращують якість життя, запобігають кардіологічним хворобам, зменшують загрозу раку товстої кишки, переломів кісток та на 30% знижують смертність жінок у віці 50 — 59 років.
     
З якого віку потрібно контролювати свій гормональний стан?
Уже після 40 років за красу та здоров’я потрібно боротися щодня — повноцінно харчуватися, достатньо спати, не забувати про фізичні навантаження. Все це допоможе зберегти «гармонію гормонів». Якщо вона порушена, то вдаються до замісної гормональної терапії, яка забезпечує лікувальний ефект при застосуванні у жінок до 60–ти і впродовж 10 років відсутності менструацій. Тож не слід забувати про регулярні обстеження у гінеколога, мамолога, ендокринолога…
     
Які порекомендуєте препарати при клімактеричному нездужанні?
Якщо протягом кількох місяців є порушення менструального циклу, турбує погіршення самопочуття та настрою, потрібно звернутися до гінеколога для повноцінного обстеження та комплексного індивідуального підбору лікування. Заочно рекомендувати ті чи інші препарати не можна. Це питання треба вирішувати спільно зі своїм лікарем.

Які симптоми свідчать про необхідність замісної гормонотерапії? 
Замісну гормональну терапію слід застосовувати при наявності чітких менопаузальних ознак або симптомів гормонального дефіциту, це — перепади настрою, зміна апетиту, сльозливість, дратівливість, швидка втомлюваність, зниження пам’яті, нетримання сечі, печія в піхві, сухість слизових оболонок, дискомфорт під час статевого акту, спрага, м’язево–суглобовий біль, головний біль, запаморочення, підвищене серцебиття у спокої, безсоння, приливи жару, нестабільний артеріальний тиск, судоми, депресія, сонливість тощо. Наявність таких симптомів вимагає дообстеження та призначення лікування.

Чи потрібно робити перерви під час замісної гормональної терапії?
Жінкам до 50 років з відсутністю менструацій понад шість місяців такі препарати потрібно застосовувати циклічно. Безперервний режим необхідний пацієнткам з відсутністю менструацій понад один рік (стійка менопауза). Вибір менопаузальної гормональної терапії — індивідуальне рішення з точки зору якості життя та пріоритетів здоров’я в цілому, враховуючи персональні фактори ризику, такі як вік, тривалість відсутності менструацій, ризик венозної тромбоемболії, інсульту, ішемічної хвороби серця, раку молочної залози, наявних у конкретної жінки захворювань. Доведено позитивний ефект замісної гормональної терапії при урологічних та генітальних порушеннях, атрофічних процесах гормонозалежних слизових оболонок, підтверджено позитивний вплив на всі тканини тіла, зниження кількості переломів та підвищення якості життя.