Для майбутнього життя і здоров’я - подбай про себе сьогодні




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Злоякісні захворювання супроводжують людство протягом всієї його історії існування, але змінилося ставлення до цієї проблеми у зв'язку зі збільшенням можливостей медицини та наявністю нових даних щодо виникнення цієї патології, а, тобто і можливостей її усунення – від смертельного вироку до захворювання, що можливо успішно лікувати і навіть здійснювати профілактику, тобто запобігати його виникненню.



Міжнародне об’єднання проти раку, щорічно четвертого лютого – день проголошений, як День боротьби з раком, об'єднує медичних працівників та просто не байдужих людей навколо проблеми, яка може торкнутися любої людини – проблеми злоякісних новоутворень – захворювань, що налічують біля 200 різних недуг і, в залежності від ураженого органа, по різному проявляються, перебігають та лікуються. Всі злоякісні пухлини у своєму розвитку проходять стадії передраку (передпухлини), початкового раку, коли лікування ощадливе та успішне з тривалим та якісним подальшим життям, а, при відсутності лікування, поширеного патологічного процесу.


Підвищена увага світової громадськості до Всесвітнього дня боротьби з раком, обумовлена високими показниками смертності від злоякісних новоутворень – щорічно понад 7 млн людей в світі помирає від раку, тобто біля 20 тисяч людей в світі помирають щодня від злоякісних пухлин. Щорічний приріст онкологічної захворюваності у різних країнах світу коливається від 0,5% до 2%. В Україні також відбувається постійне зростання онкологічної захворюваності, понад 13% всіх смертей зумовлено саме онкологічною патологією.

У 2006 році була розроблена Глобальна стратегія Боротьби проти раку – від знань до дій, тому щоб привернути увагу світової спільноти  до проблем онкологічної патології 4 лютого було оголошено Всесвітнім днем боротьби з раком, щоб шляхом наполегливої просвітницької діяльності позбавити людей від необґрунтованого страху перед онкологічними хворобами, спонукати їх до відповідального відношення до свого здоров'я, запросити людей до профілактичних оглядів, а лікарів спрямувати до своєчасного виявлення та правильного лікування передракових недуг.  

Згідно  прогнозів  експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2030 році буде реєструватися до 20-26 мільйонів нових випадків та 13-17 мільйонів смертей від онкологічної патології, тому боротися з хворобою потрібно на етапі передракової патології, коли імовірність успішного лікування висока і забезпечує відсутність подальшого розвитку раку, а постійне наступне спостереження та, при потребі, профілактичне лікування забезпечить тривале і якісне життя.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Тривалий час спостерігаю хворобу матки – гіперплазія ендометрія, наскільки безпечно спостерігати таку хворобу? Гіперплазія ендометрія належить до недуг, що спричиняються гормональними порушеннями жіночих репродуктивних органів і є провідним фактором онкологічного ризику, до 80% раку ендометрію  розвивається саме з гіперплазій ендометрія. Спостереження таких захворювань не практикується, а при правильному лікуванні та наступному спостереженні переривається ланцюг прогресування хвороби і рак  матки не виникає.

Чи можлива вагітність після лікування раку? Збереження фертильності та планування вагітності серед таких жінок потребує індивідуального підходу та високої кваліфікації лікаря. Діагноз “рак” не є непоправним в плані збереження репродуктивної функції на початкових стадіях розвитку хвороби. В залежності від розташування пухлини можливо застосування ощадливих методів медикаментозного лікування та оперативного втручання, а, при необхідності, виконується кріоконсервация яєчникової тканини, або застосовується донорські яйцеклітини. В любому випадку питання вирішується індивідуально лікарем та пацієнткою для обрання максимально оптимального рішення проблеми.

Що може спричинити рак? До виникнення злоякісних захворювань зумовлюють різні причини – паління, зловживання спиртними напоями, порушення харчового режиму (багато жирного, солодкого, смаженого, копченого, мало овочів та фруктів), невчасне виявлення та невчасне, або не правильне лікування передпухлинних захворювань, малорухливий спосіб життя, наявність специфічної вірусної інфекції (особливо при раку шийки матки). Розвитку онкологічних захворювань сприяє також тривале перебування у стресі та депресія.  Разом зі своїм лікарем-гінекологом, або сімейним лікарем Ви визначити, що має провідне значення саме у Вашому випадку та отримаєте необхідні поради для запобігання виникнення хвороби саме у Вашому випадку.

Як уникнути раку шийки матки? Щорічно в світі реєструється біля 600 000 випадків раку шийки матки, 80% з яких жінки дітородного віку, половина з них помирає від цього захворювання. Регулярні профілактичні огляди з застосуванням мікроскопічного (кольпоскопічного) дослідження, цитологічне дослідження (безболісний метод дослідження клітин шийки матки), при потребі морфологічне дослідження (дослідження тканини шийки матки) своєчасне виявлення та якісне лікування доброякісної та передпухлинної патології шийки матки, а потім подальше спостереження дозволить уникнути раку шийки матки та забезпечити збереження дітородної функції та якісне і тривале життя.

Якщо нічого не турбує, чи треба все таки ходити до лікаря-гінеколога? Коли нічого не турбує огляд лікаря-гінеколога усе одно потрібен, це так званий профілактичний огляд, який дозволяє виявляти хворобу в той момент, коли проявів її ще не має. В той же час існують недуги, зокрема хвороби шийки матки, які тривалий час не дають про себе знати і виявити їх можливо тільки під час гінекологічного огляду, тому профілактичний огляд з гінекологічним, кольпоскопічним, цитологічним дослідженнями та оглядом молочних залоз щорічно обов'язковий для кожної жінки. 

Як визначити, коли треба йти на огляд до гінеколога? Якщо Ви попередньо знаєте, що у Вас була не пролікована гінекологічна патологія, або вперше виникли болі внизу живота, печія піхви, або зовнішніх статевих органів, Ви помітили виділення незвичні на колір, або запах, змінилася форма, або щільність молочних залоз, або сосків, знайшли ущільнення чи вузлики на статевих органах, або молочних залозах, маєте нерегулярні, болючі, або надмірні менструації, відчуваєте біль, або незвичні виділення  під час, або після статевого акту – всі ці причини спонукають не до профілактичного огляду, а для гінекологічного обстеження з метою виявлення причини їх виникнення та призначення лікування.

В якому віці необхідні профілактичні огляди, якщо нічого не болить? Гінекологічні профілактичні огляди та огляди молочних залоз, навіть при відсутності скарг необхідно здійснювати особам жіночої статі від дівчаток-підлітків до жінок у віці менопаузи, тобто протягом життя, для своєчасної діагностики гінекологічної та онкологічної патології з метою її своєчасного лікування.

Наскільки ефективна вакцина проти раку шийки матки? Вакцина існує не проти раку шийки матки, а проти високоонкогенних типів вірусу папіломи людини, які є незаперечними чинниками виникнення передраку та раку шийки матки. При наявності недуг шийки матки такі віруси знаходять у 76% випадків, а при раку шийки матки у 100% хворих жінок. Введення вакцини проти кількох видів вірусу практикується до інфікування, але не гарантує відсутності раку шийки матки протягом подальшого життя жінки. В той же час внаслідок значної кількості інфікувань саме такими типами вірусу наголошують на необхідність широкого застосування вакцини проти вірусу папіломи людини дівчаткам, неінфікованим жінкам, а в деяких країнах  хлопчикам та неінфікованим чоловікам.   

Щорічно в Україні реєструється біля 150 тис. нових випадків онкологічних хвороб. Кожен рік біля 80 тис. хворих помирає від раку, але в даний час під спостереженням лікарів знаходиться понад 1 млн. 150 тис. онкологічних хворих, що вже пролікувалися, або лікуються. Сьогодні можна з впевненістю сказати, що рак, то не вирок, рак можна вилікувати і тим успішніше, чим скоріше розпочато лікування.

Найважливіша справа кожної людини та лікаря втілювати у життя стратегію боротьби зі злоякісними новоутвореннями сформульованою Міжнародним об'єднанням проти раку – вибір здорового способу життя та рання діагностика, прагнення до досягнення одужання кожного пацієнта, покращення якості життя онкологічного хворого. Потрібно не боятися онкологічної патології, а своєчасно і регулярно проходити профілактичні огляди, при потребі обстежуватися та лікувати виявлені хвороби, що дозволить з впевненістю дивитися в майбутнє.