Всесвітній день боротьби проти раку – ще один привід наголосити: рак можна попередити і вилікувати



На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Лікарі лікують хвороби, а за здоров'я  треба боротися. Микола Амосов.

Всесвітній день боротьби проти раку ще один привід наголосити: рак можна попередити і вилікувати   
Щорічно 4 лютого відзначається ДЕНЬ БОРОТЬБИ З РАКОМ – небезпечною злоякісною пухлиною, що може виникнути у будь-якому органі людини і майже завжди на перших етапах свого перебігу ніяким чином не проявляє себе. Всесвітній день боротьби з раком – ще один привід підвищити обізнаність населення та медичних працівників по цій патології, спрямувавши отриманні знання на раннє виявлення захворювання та можливість надати будь яку допомогу людям, які мають таку хворобу, що налічує понад 200 різних недуг і, в залежності від ураженого органа, по різному проявляється, перебігає  та лікується. Всі злоякісні пухлини у своєму розвитку проходять стадії передраку (передпухлини), початкового раку, коли лікування ощадливе та успішне з тривалим та якісним подальшим життям, а, при відсутності лікування, поширеного патологічного процесу – занедбані стадії хвороби. Підвищена увага світової громадськості до Всесвітнього дня боротьби з раком, обумовлена високими показниками смертності від злоякісних новоутворень – щорічно понад 7 млн людей в світі помирає від раку, тобто біля 20 тисяч людей у світі помирають щодня від злоякісних пухлин. Щорічний приріст онкологічної захворюваності у різних країнах  коливається від 0,5% до 2%. В Україні також відбувається постійне зростання  онкологічної захворюваності, понад 13% всіх смертей зумовлено саме онкологічною патологією.  Згідно  прогнозів  експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я у 2030 році буде реєструватися до 20-26 мільйонів нових випадків та 13-17 мільйонів смертей від онкологічної патології на рік, тому боротися з хворобою потрібно на етапі передракової патології та початкових стадій розвитку злоякісної пухлини, коли імовірність успішного лікування висока і забезпечує відсутність подальшого розвитку раку, а постійне подальше спостереження та, при потребі, профілактичне лікування забезпечить тривале і якісне життя.

В цей день світова громадськість знову і знову наголошує, як запобігти виникненню злоякісних пухлин, але ми сьогодні будемо відповідати на питання тих кого вже спіткало це непросте випробування.
Як і завжди відповідаємо на Ваші запитання:

Виявили рак шийки матки і запропонували операцію, невже це обов'язково? Для лікування раку шийки матки застосовують всі основні методи лікування прийняті для лікування онкологічної патології – оперативне лікування, променеве та хіміотерапевтичні препарати. Вибір методу залежить від стадії захворювання та супутньої патології. Операцію, як правило, пропонують при перших стадіях перебігу хвороби, але в переважній більшості при такій патології, ефективно застосовувати і променеве лікування, яке приводить до стійкого одужання. Обрати метод лікування Ви можете разом зі своїм лікарем, обговоривши всі за і проти можливих і прийнятних саме для Вас методів лікування вашого недуга.

Мені 53 роки, при обстеженні  припускають наявність раку зовнішніх статевих органів, але я беру під сумнів такий висновок, як переконатися? Хвороби жіночих зовнішніх статевих органів зустрічаються у будь-якому віці, але переважно після 40 років. Злоякісні пухлини жіночих зовнішніх статевих органів, переважно,  розвиваються поступово і проходять стадії передпухлинних недуг, до клінічної стадії перебігу та вираженої пухлини жіночих зовнішніх геніталій тривалий час, що становить 10-15 років, іноді і більше. За цей період є достатньо часу для  вчасного виявлення захворювання та його лікування. Якщо припускають наявність такого захворювання (турбують свербіж, печія, біль, наявність виразки, або новоутворення, слизові, або кров'янисті виділення з зовнішніх статевих органів) необхідно додаткове обстеження у лікаря. Найбільш достовіpним і  інфоpмативним  методом  діагностики   є  вульвоскопія (прижиттєве мікроскопічне дослідження тканин жіночих зовнішніх статевих органів), прицільне цитологічне (дослідження клітин патологічного ураження)  та гістологічне  дослідження (дослідження тканини патологічного вогнища). Всі обстеження абсолютно безболісні і дозволяють довести належність хвороби до доброякісної, передракової патології, або раку.

З приводу раку матки зробили операцію, а тепер ще говорять, що треба приймати «лампи», це так потрібно? Питання призначення післяопераційного курсу променевого лікування (так звані «лампи»), вирішується кількома лікарями і залежить від розповсюдженості хвороби, його гістологічної форми. Таке лікування призначається згідно стандартів лікування онкологічних хворих та забезпечує довготривале одужання хворих та якісне їх життя. Якщо лікарі призначили Вам таке лікування його треба обов'язково отримати і в подальшому перебувати під постійним спостереженням, при потребі обстеженням та підтримуючим лікуванням у свого лікаря.

Тривалий час періодично лікувалася з приводу хвороби зовнішніх статевих органів, але останній раз лікар зробив заключення – «рак» і запропонував опромінення, чи це дієвий спосіб лікування? Для лікування злоякісних пухлин жіночих зовнішніх статевих органів застосовують променеву терапію, хіміотерапію та хірургічний метод лікування. Вибір методу лікування залежить від стадії хвороби та супутньої патології пацієнтки. До   80%   злоякісних пухлин   жіночих зовнішніх статевих органів розпочинають лікування  у  ІІІ-ІV  стадіях, коли,  5-річна  виживаність хворих   складає  лише 45-48%. Обрання методу лікування, їх поєднання та порядок застосування пропонує і обговорює з пацієнткою лікар, після чого приймається рішення про проведення того чи іншого методу лікування. Чим раніше виявлена злоякісна пухлина, тим  дієвіше лікування можна провести. При виявленні хвороби на  до клінічній  стадії перебігу 5-річна  виживаність хворих   складає  майже  100%.

Лікувалася з приводу раку яєчників – робили операцію, отримувала хіміотерапію, тепер часто посилають здавати аналіз крові на СА -125, чи це так потрібно? Визначення маркера СА-125 у сироватці крові – тест, який  найчастіше використовують для діагностики та спостереження раку яєчників. Біля 80% пацієнток з занедбаними злоякісними пухлинами яєчників мають підвищену концентрацію СА-125 у сироватці крові. В той же час не більше 50% пацієнток з першою стадією раку яєчників мають підвищений рівень СА-125 у сироватці крові. Отже, цей маркер важливий для спостереження перебігу раку яєчників, але тільки у поєднанні з консультацією, а при потребі і додатковим обстеження лікаря. Контроль рівня СА-125 у крові рекомендовано проводити до, під час та після протипухлинного лікування, що дозволяє стежити за перебігом хвороби та вчасно виявити і полікувати пацієнта при її поверненні.

Зробили операцію, бо мала рак яєчників, чи обов'язково отримувати хіміотерапію (сказали, що операція пройшла добре і все шкідливе видалили)? Згідно світової статистики у світі щорічно виявляють понад 200 000 випадків раку яєчників та понад 150 000 випадків смерті від цього недуга. В Україні щороку виявляють біля 3500 випадків раку яєчників та понад 1500 випадків смерті від цієї патології. Тривалість та якість життя залежить від своєчасного виявлення хвороби та якісного лікування. Провідними методами лікування є  різні поєднання хіміотерапії та оперативного втручання. Можливо призначення хіміотерапії до операції, можливо – після операції, в деяких випадках потрібні курси хіміотерапії, як до, так і після операції. Це визначає лікар, який у кожному конкретному випадку обговорить та пояснить необхідність застосування того чи іншого методу лікування і разом, Ви приймете рішення яке буде максимально ефективним саме у Вашому конкретному випадку.

Мені 43 роки, мала рак матки – перенесла операцію, «лампи», «хімію», тепер весь час чекаю чогось поганого, як жити далі? Щорічно в Україні виявляється понад 150 тис. випадків злоякісних пухлин різних органів, біля 80 тис. хворих помирає від раку, але в той час під спостереженням лікарів знаходиться понад 1 млн.  онкологічних хворих, що вже пролікувалися, або лікуються. Сьогодні можна з впевненістю сказати, що рак, то не вирок, рак можна вилікувати і тим успішніше, чим скоріше розпочато лікування. Вам вдалося перемогти онкологічне захворювання, це прекрасно, таких людей багато. Використовуючи прості речі, можливо зробити своє життя здоровим та якісним. Найважливіше регулярно відвідувати лікуючого лікаря та отримувати і корегувати, при необхідності, підтримуючу терапію. Важливо зберігати та підтримувати гарний позитивний настрій, життєрадісність, займатись спортом, або підтримувати розумну фізичну активність, спілкуватись з родиною, близькими, друзями особисто, або телефоном, достатньо бути на свіжому повітрі, особливо в світлу пору доби, відмовитися від шкідливих звичок – не вживати алкоголь, не палити, дотримуватися здорового харчування – вживати щодоби 500 г овочів та фруктів, рослинні жири, нежирні білкові продукти, крупи, бобові – дотримання цих простих правил забезпечить гарний настрій та тривале і якісне життя.

Мені 24 роки, дітей не маю, але виявили початковий рак шийки матки, пропонують, як сказали, невелику операцію, чи зможу після лікування мати дітей? Існують початкові стадії перебігу раку шийки матки, які дозволяють, після відповідного обстеження, яке максимально усуває помилки у діагностиці та визначенні стадії розвитку хвороби, виконати операцію на шийці матки через піхву з обов'язковим гістологічним дослідженням видаленої тканини і визначенням стану країв видаленого патологічного вогнища. При правильному визначенні стадії хвороби, вірному виконанні оперативного втручання та якісному подальшому спостереженню та веденню пацієнтки, можлива реалізація  дітородної функції в повному об'ємі.

Стратегія боротьби зі злоякісними новоутвореннями сформульована Міжнародним протираковим об'єднанням – вибір здорового способу життя та рання діагностика, прагнення до досягнення одужання кожного пацієнта, покращення якості життя онкологічного хворого. Пацієнтки з онкологічними недугами отримують тривале і не просте лікування, знаходяться під загрозою зниження якості життя, в умовах нестабільного психічного, емоційного та фізичного стану, що впливає на самих пацієнток та близьких їм людей. Надзвичайно важливо залучити пацієнток до вибору методу лікування, поінформувати їх у необхідності та перевагах того чи іншого способу і обрати варіант лікування разом з пацієнткою та її близькими. Усвідомлення пацієнткою можливостей та наслідків лікування, надасть можливість належним чином контролювати прояви хвороби, усувати їх та добитися стійкого одужання.