Чи можна вберегтись від раку?




На запитання читачок відповідає гінеколог Ткачук Тетяна Євгенівназаслужений лікар України, кандидат медичних наук. Лікар вищої категорії. Член Європейської асоціації по менопаузі і репродуктивному здоров'ю жінки. Автор понад 100 наукових робіт, 11 патентів на винаходи у сфері діагностики і лікування «жіночих захворювань»
Автор книг: "Актуальна гінекологія: від лікаря до пацієнтата "Передракові захворювання вульви. Вульварні інтраепітеліальні неоплазії".

Кажуть, рак — не фатальне захворювання, якщо вчасно звернутися за допомогою. А що означає — вчасно?
Навіть коли вас нічого не турбує, звертайтеся до лікарів для здійснення профілактичного огляду, а у випадку виявлення фонової або передракової патології необхідне якісне лікування з подальшим фаховим контролем. Дотримання цих правил дає змогу знизити захворюваність на 60 — 70 відсотків, а смертність від раку — на 80 відсотків. На жаль, люди мало дбають про своє здоров’я. Кількість хворих на злоякісні новоутворення щороку збільшується, і ця світова тенденція зберігається впродовж останніх десятиліть, при тому, що вік пацієнтів стає все молодшим.
                                        
                                                                 
Які причини виникнення онкологічних захворювань?
Це паління (приблизно 30 відсотків), яке спричиняє не тільки онкозахворювання дихальної системи, а й інших органів. Ще 30 відсотків припадає на неправильне харчування. Негативно позначається і малорухливий спосіб життя. При певних розташуваннях пухлин мають велике значення гормональні порушення, які вчасно не проліковані (тіло матки, яєчники, молочна залоза). Ще однією важливою причиною є вірусне інфікування, особливо вірусами папіломи людини, яке має місце при злоякісних пухлинах шийки матки та зовнішніх статевих органів у 80 — 95 відсотках випадків.


На жаль, не у всіх сьогодні є можливість повноцінно харчуватися. Що треба їсти, аби знизити ризик виникнення онкологічних захворювань?
Здорове харчування не означає дуже дороге, вишукане. Їжа має бути на 65—70 відсотків рослинного походження. Варто обмежити вживання жиру та червоного м’яса. Страви необхідно готувати безпосередньо перед споживанням, уникати смаження. Бажано щодня мати на столі п’ять різних видів овочів та фруктів, не екзотичних, а звичних для всіх — моркву, буряки, капусту, яблука тощо.    

Чи обов’язкові щоденні фізичні навантаження для зменшення ризику виникнення пухлин?
Фізична активність необхідна людині не тільки для профілактики онкологічних захворювань, а й взагалі для того, щоб бути здоровим. Мова йде не про щоденне відвідування тренажерних залів та басейнів (це ідеальний варіант, але не для всіх прийнятний з багатьох причин). Достатньо щоденної пішої прогулянки хоча б упродовж години, ранкових занять фізкультурою.
    
У мене ожиріння. Хочу якнайшвидше схуднути. Що порадите?
Раджу робити це без поспіху. Раціональне харчування та фізичне навантаження сприяють схудненню, але коли зайвих кілограмів забагато, важливо поступово знижувати вагу під контролем лікаря. Оскільки різка втрата маси тіла призводить до зміни біохімічних процесів у жіночому організмі, то це може підштовхнути клітини, які постійно відновлюються, на шлях злоякісного переродження.

Онкологічне захворювання передбачає тривале та складне лікування, значні матеріальні витрати, моральні страждання пацієнта та його родини, зміну загальної стратегії життя. То чи не краще змінити спосіб життя, поки людина здорова та повна сил? Кожна жінка хоча б раз на рік, а при потребі й частіше, має знайти час, щоб відвідати лікаря–гінеколога, який огляне, проведе усі необхідні дослідження шийки матки, зовнішніх статевих органів, молочних залоз, призначить додаткові обстеження, розробить план лікування. Навчімося себе шанувати. І не забуваймо, що здоров’я вимагає праці над собою.